Вести

Други овогодишњи ребаланс увећава буџет за око 46 милиона динара

Градско веће усвојило је ИИ ребаланс градског буџета за 2016. годину. Укупно повећање износи око 46 милиона динара, што значи да ће буџет за 2016. годину након ИИ ребаланса износити нешто више од 6 милијарди динара. Усвојена је и одлука о кредитном задужењу која мора да се усклади са ребалансом. Планирано кредитно задужење остаје исто, али се одустало од неких инвестиција које је требало да буду урађене из кредита, али ће тај новац бити преусмерен за друге инвестиције.

За првих 6 месеци повећани су приходи по сонову зарада од око 20 милиона динара, приход од такси за озакоњење објеката у износу од 7 милона. као и прохопди од добити предузећа који су већ сада 31 милион што је више за 11 милиона од оног што је планирано за целу 2016. годину даје могућност да се планира ИИ ребаланс градског буџета, каже Предраг Живоковић, заменик градоначелника. Ипак није све тако лепо са друге стране умањују се прохопди буџета за око 4 милиона динара колико је мање стигло из покрајине за регресиран превоз, смањење кредита за око 7 милиона динара. АТП ће за текуће пословање добити 50 милиона динара.

- Укупно повећање прихода и примања по ИИ ребалансу буџета Града Панчева износи 46 милиона 220 хиљада динара, односно укупни приходи и примања града Панчева износе шест милијарди 97 милиона и 822 хиљаде динара. Што се тиче оне друге стране, а то су расходи унутар буџета највише средстава определили смо за ЈКП АТП у износу од 50 милиона динара и остатак средстава од око 32 милиона опредељен је за текућу буџетску резерву, нешто мање 2 милиона за сталну резерву и остала средства где смо имали доста уштеда, дакле на различитим пројектима и програмима и унутар одређених буџетских корисника, једноставно урађене су само одређене пренамене. Желим да напоменем да ћемо имати, за сада, каква је ситуација три амандмана, ради се о техничким амандманима, дакле АТП-у смо из средстава текуће буџетске резерве града обезбедили осам милиона динара, то ће бити враћено кроз један амандман. Друга два амндмана односе се на скидање средстава с оних позиција за које смо у међувремену добили информацију да се она неће утрошити по одређеном програму – рекао је Предраг Живковић, заменик градоначелника Панчева.

Када се усваја буџет или ребаланс, усваја се и нова одлука о кредитном задужењу. Кредитно задужење остаје исто као што је и планирано почетком године, 674 милиона динара, али ће промен бити у делу за које ће се инвестиције трошитзи кредитма сртедства, каже Живковић. - Дефинитивно, одустаће се од инвестиције Пескане у износу од 44 милиона, та инвестиција неће бити завршена до краја ове године. И тих 44 милиона определили смо за инвестиције које су већ планиране одлуком о буџету и првим овогодишњим ребалансом, ради се о инвестицијама које су првим овогодишњим ребалансом планиране из салда, сада су средства ослобођена за неке друге намене. Дакле, средства која су била планирана из кредита за финансирање инвестиције Пескана сад су намењена за друге инвестиције – рекао је Живковић. Живковић каже и да остају планиране инвестиције као што је реконструкција улице 7. јула, али и да је могуће да због тога што постојимогућност обезбеђивања средстава из других извора постоји могућност и да се започну неке нове инвестиције. Због ребаланса буџета усвојене су и измене и допуне планова ЈКП Водовод и канализација, АТП-а. Младости, Хигијене и Дирекције. Градско веће усвојило је и извештаје о раду установа социјалне заштите и граду као и планове рада за 2016. годину.