Вести

Државни секретар у Министарству омладине и спорта Предраг Перуничић посетио је данас Градску управу

Државни секретар у Министарству омладине и спорта Предраг Перуничић посетио је данас Градску управу, и том приликом је с представницима локалних власти разговарао о припреми Стратегије развоја спорта до 2018. године. Градоначелник Саша Павлов је, након овог састанка, изјавио да у будућности неће бити могућности за финансирање из буџета свих клубова на територији града.
Предраг Перунчић је подсетио да у нашем граду још није довршена Стратегија развоја спорта до 2018. године, као и да је рок за то крај године. Он је напоменуо да ће Министарство пружити сву помоћ приликом писања Стратегије, али циљеве морају саме локалне самоуправе да дефинишу. Перуничић је објаснио да то значи да не могу Панчево и, рецимо, Краљево имати исте приоритете.
Морамо да направимо јаснију категоризацију клубова и конкретније правилнике о финансирању, како би новац долазио до крајнијих корисника, тачније спортиста. Зато обилазимо локалне самоуправе и покушавамо да им дамо сугестије у вези с припремом стратешких документа – прецизирао је Перуничић.
Он је навео да у новом закону о финансирању у спорту, који ће се наћи у скупштинској процедури у септембру, стоји да један клуб може добити максимално 20 процената целокупног буџета. Тиме се спречава да један клуб добије сва средстава, а да за друге нема новца, нагласио је Перуничић.
Градоначелник Саша Павлов оценио је да ће град тешко моћи да финансира свих 150 клубова, колико их има у Панчеву, пре свега зато што ће тако сви добити мање новца, а и за стратешки важна питања у том случају неће бити средстава.
Улога локалне самоуправе је и да приближи спорт свим корисницима и што већем броју становника, и да се бави улагањем у спортску инфраструктуру. Вероватно ћемо морати да издвојимо клубове носиоце, оне који остварују значајније резултате и тиме заслужују више новца, пошто на тај начин брендирају наш град – казао је Павлов.
Павлов је најавио да ће Стратегија вероватно бити написана до новембра. Он је додао да локална власт очекује усвајање закона о приватизацији у спорту, управо због великог броја клубова. Градоначелник је потврдио да ће с улагањима у спортску инфраструктуру бити настављено и у будућности.
Државни секретар Предраг Перуничић посетио је данас и панчевачка села Омољицу и Долово, где је обишао два турнира, у фудбалу и у рукомету, организована за најмлађи узраст, у склопу кампање за предстојеће изборе у овим местима. Том приликом, Перуничић је изјавио да је Српској напредној странци спорт један од највећих приоритета. Читаво министарство већ три године је посвећено управо развоју дечјег спрота, као и школског и рекреативног. Медаље које наши спортисти освајају говоре да смо ми земља спорта, али истовремено ми смо земља где у просеку људи не вежбају ни сат недељно. То морамо променити – навео је Перуничић.
Да подсетимо, за 26. јул заказани су избори у Долову и у Омољици, када ће бити бирани чланови скупштина месних заједница.