Вести

Град донирао кров над главом за 15 породица

Избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске, а које живе на подручју Панчева, градоначелник Панчева, Александар Стевановић, уручио је 15 уговора за куповину сеоских кућа са окућницом. Вредност донације за сваку кућу појединачно је 11.000 евра.

Стевановић је подсетио да је Панчево било једно од 9 прихватних центара, када је дошло до расељавања и немилих догађаја после распада бивше Југославије.

Панчево је и у том првом моменту било активно по питању пружања помоћи избеглим и расељеним лицима. Наставили смо тај посао да радимо као локална самоуправа као и наша држава која је прихватила све људе и помогла им на све могуће начине. У претходним годинама 630 породица је нашло свој дом у нашем граду и постали су становници Панчева. Ми као локална самоуправа у сарадњи с Комесаријатом за избеглице и миграције и у сарадњи с многобројним донаторима дали смо допринос како би људи који су доживели тужне судбине овде нашли свој нови дом и овде се осећали као код своје куће, изјавио је Стевановић

Стевановић наводи и да је обезбеђено 32 сеоске куће, 25 домаћинстава и више од 290 стамбених јединица.

Велики број пакета грађевинског материјала је последњих година подељен како би људи могли да граде своје домове и добију кров над главом у нашем граду. Ово није крај. Ми настављамо да радимо даље. Ове године планирамо усељење у 9 стамбених јединица у насељеном месту Глогоњ и 40 стамбених јединица на Стрелишту. И то није крај. Започели смо изградњу још једног објекта на Стрелишту где ће још 36 породица пронаћи свој кров над главом. Надамо се да ће то бити готово почетком идуће године, рекао је градоначелник Панчева.

Догађају су, поред градоначелника Панчева Александра Стевановића, присуствовали Миленко Чучковић члан Градског већа Панчева ресорно задужен за рад, запошљавање и социјална питања комесар за избеглице и миграције Србије Владимир Цуцић, помоћница шефа Одељења за трајна решења УНХЦР-а у Србији Ивана Јелић и представници других међународних организација и институција.

Регионални стамбени програм заједнички је програм Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону.

Комесаријат за избеглице и миграције у Панчеву, до сада, буџетским и донаторским средствима, трајно је стамбено збринуо 630 избегличких породица које су овде дошле деведесетих година, током ратних сукоба на простору бивше СФРЈ.

 

Извор:РТВ Панчево