Вести

Град Панчево доделио уговоре за стручну праксу и јавне радове

У Малој сали Градске управе уприличена је додела уговора послодавцима и лицима с којима је Град закључио уговоре о јавним радовима и стручној пракси. Ове године Град је закључио уговоре с 13 послодаваца и 30 лица у области јавних радова и 14 послодаваца и 20 лица у оквиру стручне праксе. Сви послодавци су с територије града Панчева. Стручна пракса је мера у оквиру које се особе млађе од 30 година стручно оспособљавају за посао који ће обављати касније у струци. За ту меру за ову годину, Град је издвојио пет милиона динара. Стручна пракса је у трајању од шест до 12 месеци, уколико се ради о лицима где је потребно полагање стручног испита. Та лица ће добијати одређена материјална средства која су у износу у зависности од стручне спреме коју поседују.

- Ова пракса ми много значи. Након завршетка факултета, фалило ми је праксе и искуства јер једно је научити нешто на факултету, а сасвим друго је стећи неко искуство. Јесам раније радила, али све је било кратко и нисам стигла да научим то што сам хтела, тако да упознајем нове људе, сваки дан радим нове задатке, отркивам нове ствари. Хвала Телевизији Панчево на овој прилици да стекнем искуство – рекла је Милица Дачић.- Наравно да ми значи, мислим да је ово идеална прилика за све људе да дођу до запослења у својој струци - истакао је Небојша Рулић који је добио своју шансу у Јавном предузећу “Градска стамбена агенција”. Марко Гуран, директор Дома културе “Жарко Зрењанин” из Иванова, објаснио је да је ова установа пре два месеца добила преко Националне службе за запошљавање једног радника, а сада им се прикључило лице с инвалидитетом преко градског конкурса које ће остати четири месеца на планираним пословима.

- То нам пуно значи јер Дом културе Иваново има само два радника у самом дому, а имамо два културно-уметничка друштва и доста удружења која функционишу у самом дому и биће нам од великог значаја радник ради чишћења, сређивања, кречења и фарбања – оценио је Марко Гуран. Уговоре је послодавцима и незапосленима уручио Миленко Чучковић, члан Градског већа задужен за подручје рада, запошљавања и социјалне политике. - У оквиру локалног акционог плана града Панчева, данас смо потписали уговоре с послодавцима - Националном службом за запошљавање и градом Панчево везано за обављање стручне праксе и јавних радова за теже запошљива лица. За високу стручну спрему, надокнада је 20.000. динара, за вишу школу, односно трогодишње високо образовање износи 18.000. динара, а за средњу стручну спрему надокнада је 16.000. динара. Што се тиче јавних радова, данас ћемо потписати уговоре с послодавцима где ће укупно 14 особа код осам послодаваца обављати јавне радове у трајању од четири месеца, а они ће добијати на основу повремених послова новчану накнаду од 18.000. динара – рекао је Миленко Чучковић. Миленко Чучковић казао је и да Град издваја велика средства за запошљавање. Кроз укупно осам мера планира се самозапошљавање, али и помоћ инвеститорима који се појаве на подручју града Панчева за обављање делатности. Што се тиче стручне праксе, примењује се неколико година, а половина људи остане на радним местима. Ђорђе Лукач, директор Филијале Националне службе за запошљавање у Панчеву појаснио је да 50% људи добије посао након обуке. Он је додао да фирме које приме лица, могу поново да поднесу захтев за незапосленим лицима, а они који не приме никога, неће моћи да учествују у програмима наредне године. - Преко Националне службе за запошљавање ове године ће посао добити више од 300 људи.

Доста њих је поднело захтеве за самозапошљавање, ново запошљавање и стручну праксу. Имамо добру сарадњу с фирмама, нашим клијентима у Панчеву, тако да ће добар део младих људи без искуства бити примљен на стручну праксу. Приправнички је добра ствар. Људи са средњом, вишом и високом школом добиће шансу да започну своју радну биографију – прецизирао је Ђорђе Лукач. Ђорђе Лукач је напоменуо да су заступљена и приватна и државна предузећа, а што се струка тиче, фирме су тражиле архитекте, новинаре, грађевинске инжењере, професоре у школама. Мере активне политике запошљавања заступљене су десетак година, а последње две године интезивно је почело запошљавање.