Вести

Град Панчево на потписивању уговора за доделу средстава за суфинансирање пројеката пошумљавања

Градска менаџерка Маја Витман присуствовала је данас у име Града Панчева потписивању уговора за доделу средстава за суфинансирање пројеката пошумљавања у циљу заштите и очувања предеоног диверзитета у 2023. години, у Министарству заштите животне средине, у Палати Србије у Београду.

Градска менаџерка Маја Витман каже да је вредност пројекта 20 милиона динара, да је Министарство екологије одобрило осам, а Град Панчево обезбеђује осталих 12 милиона динара за пошумљавање обала Тамиша.

Веома смо задовољни и захвални Министарству за заштиту животне средине за суфинансирање за потребе пошумљавања у циљу заштите и очувања предеоног диверзитета. Средствима у вредности од 20 милиона динара колико је намењено овим пројектом посадићемо нових 300 садница дуж шеталишта, заменити старе и оболеле саднице и уредити зелене површине. Предмет конкурса су биле искључиво аутохтоне врсте садница, те је у сарадњи са ЈКП „Зеленилом“ урађен пројекат и одабир адекватних садница које ће бити посађене дуж горњег и доњег шеталишта од моста до Бродоремонта, објаснила је Маја Витман.

Новопосађених 300 стабала квалитетних високих лишћарских дрвенастих врста, допринеће лепшем изгледу панчевачког шеталишта, а уједно нов дрворед комплетно ће променити изглед шеталишта и остварити своје циљане ефекте, истиче Витман.

Настављамо даље и много се радујемо садњи на јесен. До тад ћемо извести све припремне радове. Пројектом пошумљавања предвиђени су припремни радови на уређењу јавних зелених површина дуж шеталиша уз Тамиш и дуж шеталишта на одбрамбеном насипу. Припремни радови обухватају уклањање шута и неплодне земље са зелених површина. У припремне радове спада и орезивање постојећих стабала као и уклањање сувих и стабала чија је виталност и декоративност оцењена ниским оценама. Пројектом је обухваћен и утовар дрвне масе и одвоз на депонију, објаснила је градска менаџерка Маја Витман.

Овај пројекат пошумљавања има за циљ: унапређење животне средине и биодиверзитета, повећање шумовитости на територији града, побољшање микроклиматских услова средине, уређење јавних зелених површина кеја на Тамишу, повећање бројности аутохтоних врста дрвећа на јавним зеленим површинама, стварање коридора за кретање животињским врстама и побољшање услова боравка посетиоцима површина.

 

Извор:РТВ Панчево