Вести

Град убрзао озакоњење

Грађани који су предали захтеве за легализацију објеката могу у наредном периоду да очекују и телефонски позив из Градске управе, ако је њихов захтев непотпун. Циљ градске управе је да се што ефикасније заврши процес озакоњења, тј. легализације. План је да се достигне број од 120 решених предмета месечно, каже Александар Фаркаш, градски менаџер. 

На озакоњењу нелегално изграђених објеката у Панчеву ради четворо запослених у градској управи, а до сада по разним законима о легализацији има скоро 12 хиљада предмета. Пошто је темпо решавања предмета легализације био спор, уведене су квоте за сваког заполеног на тим задацима, тако да се зна колико предмета треба да се реши дневно, каже Александар Фаркаш, градски менаџер.

- Тридесет предмета дневно и до четвртка практично 120 да буде урађених. А најтежи предмети да се остављају за петак како би сви заједно можда могли да се посвете, па макар урадили један или пет или десет све укупно за тај петак. Али идеја је да имамо преко 120 предмета урађених током недеље. Док четврти запослени који ту ради добио је задатак да позива грађане којима је обрађен предмет, да пре него што им писмено стигне обавештење, шта су дужни да доставе шта фали, да ли у техничком смислу, извештају, елеборату, да их он усмено обавести телефоном, истакао је градски менаџер, Александар Фаркаш.

По Закону о озакоњењу нелегално изграђених објеката, када се предмет обради и види се шта недостаје, грађани имају рок од 30 дана за допуну документације, каже Фаркаш. Ако неко у року од тих 30 дана не достави недостајућу документацију, добиће одбијајуће решење, односно неће бити легализован објекат.

- То је једна добра ствар јер ћемо ми предмет решити, било или не било папира у предмету какав год захтев био. Сами грађани који су добили телефонске позиве до сада на предметима који су урађени, барем према информацијама из друге руке, били пријатно изненађени и мало зачуђени јер се до сада није тако радило. тако да сваки наш суграђанин може ускоро, када предмет дође на ред, да очекује телефонски позив, рекао је Фаркаш.

 

Попис нелегално изграђених објеката и даље траје, екипе Комисије за попис су свакодневно на терену. Процене су Секретаријата да на територији Панчева има дупло више нелегалних објеката него што је пријављено до сада, каже Фаркаш. То значи да ће и Комисија али и Секретаријат морати да кадровски да се појачају, како би се цео процес завршио, закључио је Фаркаш.