Вести

Град уводи подстицајне мере за привреднике.

На основу закључака Привредног савета Града Панчева, предложене су додатне подстицајне мере за привреднике. Градоначелник Саша Павлов објаснио је да би ове олакшице биле намењене привредницима који већ раде у граду, како би задржали исти ниво пословања или повећали обим производње. Нове подстицајне мере односиле би се на смањење пореских стопа на имовину, наплату паркинга и изношења смећа.

С циљем оживљавања пословних активности у центру града, предложено је да у првој, односно црвеној зони, паркинг буде бесплатан након 16 сати. Привредници који поседују велике објекте плаћају огромне накнаде за сакупљање и одвожење комуналног отпада, без обзира на то да ли ту површину заиста и користе. Идеја је да се ова накнада што више умањи како би одговарала реалној ситуацији. Новооснована предузећа би у прве две године била ослобођена плаћања фирмарине. Градоначелник Саша Павлов истакао је да су ове мере осмишљене управо за локалне инвеститоре.

qПотребно је да ове мере добију одређени план, као и сагласности, пре свега, пореске администрације, а затим и јавно- комуналних предузећа, која наплаћују комуналне услуге привредним субјектима. Морамо проверити и какве би ефекте на пуњење буџета имале подстицајне мере – објаснио је Павлов.

Предвиђено је и смањење стопе пореза на имовину над непокретностима на територији Града, што би имало директан утицај на повећање процента наплате пореза. Порез умањен за 50 одсто у прве две године пословања плаћали би инвеститори који улажу у нове производне капацитете, тачније граде нове објекте или користе браунфилд зоне, на најмање 2.000 квадратних метара и запошљавају најмање 50 људи. Павлов је напоменуо да су ове мере оно што локална самоуправа може да уради како би изашла инвеститорима у сусрет.

Неће то бити неке стратешки велике мере које ће утицати на пуњење буџета, али биће од користи малим и средњим предузећима у граду да задрже постојећи број радника или повећају обим производње. Такође, ове мере биће и магнет који ће привлачити и домаће и стране инвеститоре, а утицаће на проширивање производње већ постојећих привредних субјеката – изјавио је Павлов.

Планирано је и оснивање фонда за развој пољопривреде. Прво ће бити формиран тим који ће дефинисати модел фонда, програм и циљеве. Градоначелник очекује да ће до септембра подстицајне мере бити формализоване кроз одговарајуће одлуке Градског већа, као и да ће бити усвојене у локалној Скупштини.