Вести

Градоначелник са представницима Јужне зоне о загађењу

Старт Рафинерије, претакање примарног бензина у Петрохемији и изузетно неповољни временски услови, одговрни су за повишене вредности угљоводоника које су забележене 1. октобра, казао је градоначелник Саша Павлов, након састанка са представницима Јужне индустријске зоне. Од Министарства пољопривреде и заштите животне средине тражиће се нормирање максималних количина угљоводоника, које сада не постоји, али и другачија мерења бензена.

Након аерозагађења које је забележено између петка и суботе, градоначелник Саша Павлов, организовао је састанак којем су присуствовали представници све три фабрике Јужне зоне, представници Секретаријата за заштиту животне средине и Шимон Банчов, покрајински инспектор. Као разлог загађења наведен је старт РНП, претакање бензина у Петрохемији и одсуство ветра.

-У то време било је претакања примарног бензина на пристаништу у РНП, за потребе Петрохемије, било је претакање примарног бензина за потребе Петрохемије из железничких цистерни у самој фабрици. А био је и старт Рафинерије, где је био повећан интезитет рада за прераду отпадних вода. Фабрика за прераду отпадних вода у Петрохемији прерађује отпадне воде из РНП. То је био миx та три дешавања које су проузроковале овакве резулатате угљоводоника. То је смао био пик јер је већ неколико сати након тога ситуација била повољнија – рекао је градоначелник Саша Павлов.

Највећи проблем је што нашим законским актима нису прописане максималне количине угљоводоника које могу да се нађу у ваздуху, каже Саша Павлов. Због тога, иако је обишао фабрике јужне зоне, Шимон Банчов, покрајински инспектор за заштиту животне средине, није могао да пропише мере и утврди оговорност, каже Саша Павлов. Од Министарства пољопривреде и заштите животне средине тражиће се да се законски пропишу вредности и за ове материје.

-Ми смо већ контактирали Министарство усмено и договорили се да ћемо послати допис у којем ћемо да изнесемо наша искуства са прекорачењима. Поготово у овом временском периоду, октобар, новембар. Да тражимо да се нормативно определи висина угљоводоника како би могли да поступамо и изричемо одређене мере – рекао је Павлов.

На састанку са представницима Јужне индустријске зоне договорено је да фабрике сваки дан обавештавају Секретаријат за заштиту животне средине о активностима планираним за тај дан.

 

-У наредна два месеца, када се очекује појачана изложеност стабилности еколошке ситуације, због појаве индивидуалних ложишта, јер смо у том периоду. Потеребна је свакодневна сарадња, са фабрикама Јужне индустријске зоне, и прилагођавање њихових планова датим ситуацијама – истакао Павлов.

Да подсетимо, у ноћи петак на суботу, градски аутоматски мониторинг аеро-загађења забележио је на мерној станици Ватрогасни дом високе концентрације укупних угљоводоника, повишене концентрације бензена и толуена. Највећа концентрација честица забележена је у суботу око три часа ујутро, од 841 микрограм угљоводоника по кубику ваздуха, 106 микрограма бензена по кубику ваздуха и 60 микрограма толуена по метру кубном ваздуха.