Вести

Истекао рок за легализацију узурпатора земље

Рок до којег су узурпатори државног пољопривредног земљишта могли да се пријаве Граду, и по препорученим ценама закупе земљу на којој су посејали пољопривредне културе је истекао. До данас је споразум договорен са познатим пољопривредницима који су бесправно обрађивали укупно 300 хектара земље. Још између 200 и 300 хектара обрађују познати узурпатори, који се нису пријавили за легализацију свог посла, каже за ТВ Панчево градска већница Зорица Репац. Следе мере, иза којих стоји град. СхареТхис

У Панчеву је све спремно за почетак велике борбе против узурпатора државног пољопривредног земљишта, које се налази на територији панчевачког атара. Градска одлука постоји, а рок за увођење пољопривредника који бесправно обрађују земљу у легалне токове је прошао... Део пољопривредника којима је опомена са повратницом послата на кућну адресу, јавио се да направи уговор о закупу. Одговор од оних који обрађују бесправно између 200 и 300 хектара земље, а познати су Секретаријату за пољопривреду – није још стигао, каже за ТВ Панчево градска већница за пољопривреду, Зорица Репац.

– Оставићемо их још пар дана, али се недвосмислено показује да је већина њих примила опомену. Шта их успорава и шта је њихова недоумица, то ћемо видети. Претпостављам да ће се веома брзо ставити у ону категорију где више нема повратка. То су они сурови, дрски узурпатори, који ће по члану 62 Закона о пољопривредном земљишту бити санкционисани – рекла је градска већница.

Град Панчево, према речима Зорице Репац, још увек показује стрпљење и толеранцију, па ће онима који нису одоговорили по опомени, дати могућност да то ураде до краја ове недеље, односно у петак. После тога, сматра градска већница, биће довољно времена да се пажња усмери на припрему активности на скидању и складиштењу усева.

– Већ је сасвим јасно да се ради о добром делу кукуруза и сунцокрета, и имамо времена да се припремимо и да не искачемо из правних оквира у смислу сарадње пољочуварске службе, инспекције за пољопривредно земљиште, нашег секретаријата, геодетских установа које ће јасно дефинисати површине парцела, и, идемо... Шта ће бити, видећемо – каже Зорица Репац, градска већница за пољопривреду.

 

Јавни позив за пријаву заинтересованих за скидање усева и његово складиштење траје до 22. јула, а упућен је и свим месним заједницама и удружењима. У зависности од зрелости усева, њихово скидање почеће крајем августа, а чак ни тада није касно да онај ко га је бесправно посејао на земљи која није његова, постане власник те летине. Али, по цени која је по закону три пута већа од просечне излицитиране цене закупа у том делу катастарске општине где се усев налази.