Вести

Јачање капацитета локалних самоуправа

Панчево и Шабац једини су градови у Србији у којима се реализује пројекат за јачање капацитета локалних самоуправа у Југоисточној Европи, под покровитељством Светске банке и Владе Аустрије. У Градској управи данас је одржана стручна радионица на којој су представљени резултати досадашњег рада у оквиру пројекта.

„Програм за урбано партнерство“ реализује се у Албанији, Црној Гори, Хрватској, Босни и Херцеговини и Србији, и има за циљ јачање капацитета локалних самоуправа у Југоисточној Европи за ефикасно управљање урбаним развојем.

- Ми смо заједно са градом идентификовали групе са којима ћемо радити у наредном периоду. Предвиђено је да овај пројекат траје до краја године, а њега спроводимо у сарадњи са Светском банком. Када смо причали са градским званичницима и на основу анализа неких стратешких планова, дошло се до закључка да је потребно направити додатну подршку и чути мишљења људи из ових група. То су млади из руралних подручја, незапослени преко 50 година, особе са посебним потребама и цивилни сектор који се консултује ту око свега. Након одржаних фокус група које смо имали у јуну месецу, ми смо идентификовали неке теме и потребе тих људи, везане за пружање услуга, информација и разних механизама који постоје у оквиру града. Данашњи циљ радионице је да заједно са градским званичницима и представницима ових група, видимо које то моделе можемо да изнедримо, везане за унапређивање и информисање за њихове посебне потребе, али и потребе грађана – рекла је Ивана Богосављевић Чикић, пројектни менаџер НАЛЕД-а.

Ивана Богосављевић Чикић, пројектни менаџер НАЛЕД-а, истакла је да ће се у оквиру програма „Друштвена одговорност“ дефинисати три модела које се односе на унапређивање, као и у већу могућност укључивања грађана и грађанки у процесе доношења одлука.

- Дефинисаћемо најмање три модела везаних за унапређивање услуга у процесу доношења одлука и за већу могућност укључивања грађана. Један модел је везан за процес бољег информисања грађана и развићемо механизам за унапређивање друштвене одговорности у оквиру града Панчева. Имаћемо конкретне предлоге, као што је на пример унапређивање странице сајта за особе са посебним потребама или дефинисање отворених врата са градоначелником и градским већницима, дефинисање акционог плана за цивилни сектор. То су неке од иницијатива које смо имали на фокус групама и које ћемо сада са градским званичницима покушати да спроведемо до краја године – додала је Ивана Богосављевић Чикић.

Пројекат „Јачање капацитета локалних самоуправа у Југоисточној Европи“ значајан је за транспарентност локалне самоуправе, истакао је Заменик градоначелника Предраг Живковић.

- Ради се о пројекту који је регионалног карактера, а који се спроводи под покровитељством Светске банке, Владе Аустрије и НАЛЕД-а. Свакако да је важан за транспарентност наше локалне самоуправе, ми на томе радимо и радићемо у будућем периоду – објаснио је Предраг Живковић, заменик градоначелника.

 

Резултати програма показали су да информационо – комуникационе технологије, међу којима су Фејсбук, званичан сајт града, систем 48 сати и Услужни центар, у Панчеву довољно заступљене, као и локални медији и портали. Такође, према добијеним резултатима, требало би унапредити јавно-комуналне услуге,али и омогућити већу доступност градских званичника.