Вести

Још осам социјалних станова у плану

У Панчеву би требало да се изгради још једна зграда са осам станова намењених за социјално становање. Део средстава обезбедила је републичка Агенција за становање, а остатак новца обезбеђен је из средстава која су сакупљена од закупа градских станова. Станови су намењени свима који нису у могћности да стамбено питање реше под тржишним условима.

Почетком 2015. године Градска стамбена агенција учествовала је на конкурсу који је расписала републичка Агенција за становање за изградњу станова за социјално становање. Нова зграда, чија се изградња планира, биће направљена у Чимићевој 52.

Реч је о осам градских станова, вишепородичним објектима П+2+По. Добили смо одобрење од републичке Агенције на 8 милиона и 900 хиљада динара, док бисмо остатак ми финансирали од средстава која смо прикупили од закупа и откупа станова. Закон нас обавезује да та средства реинвестирамо у изградњу. Станови нису намењени посебним групама. Подведени су под социјално становање, намењени су онима који не могу да приуште стан под тржишним условима, купе или закупе, рекао је Александар Бркић, директор ЈП-а „Градска стамбена агенција“. Вредност зграде по пројекту је око 32,5 милиона динара. Републичка Агенција за становање обезбедила је скоро 9 милиона, а 23,5 милиона обезбеђено је од закупа који се плаћа за градске станове.

Пројектована вредност инвестиције је 32 милиона, што не значи да ће толико бити. То се показало на претходној згради, у Максима Горког, када смо планирали 28, а прошли смо са 22 милиона динара. Средства која смо ту уштедели пребацили смо на овај пројекат. Добили смо закључак од Градског већа да се одобрава потписивање потврде која иде ка републичкој Агенцији, а затим на Владу Србије, која ће дати потврду и можда у овој години пребацити средства да почнемо са изградњом, објаснио је Александар Бркић.

Радови на изградњи ове зграде могли би да почну у току ове грађевинске сезоне, каже Бркић. Тренутно се још увек прикупљају сви потребни документи, а по новом Закону рок за издавање грађевинске дозволе је 28 дана. Почетак радова зависи и од тога када ће Влада донети закључак о додели средстава. Да би се завршила једна оваква зграда, потребно је од 10 до 12 месеци, закључио је Бркић.