Вести

Лазаров: Седам одсто одредиће тек закон о финансирању

Покрајински секретар за финансије Зоран Радоман изнео је податаке да Република Покрајини дугује близу 4,4 милијарде динара због измене закона о буџетском систему у ком је смањена основица за обрачун седам досто који по уставу припадају Војводини на основу пореских прихода.

Посланик Српске напредне странке и заменик председника Одбора за финансије и буџет Скупштине Војводине Јован Лазаров каже за „Дневник“ да је рачунање седам одсто без доношења закона о финансирању Војводине неутемељено, јер управо недостајући закон треба да дефинише параметре на основу којих ће се тај уставни проценат обрачунавати и оптужио покрајинску власт да је одговорна за овакво финансијско стање.

– Господин Радоман не може да говори о ускраћивању Покрајине јер представља владу која 15 година управља Војводином и „заслужна“ је за бројне афере око Развојне банке Војводине, Фонда за развој, докапитализације Тесла банке и негативне економске параметре у Војводини. Уместо да објасне куд се дедоше силне обећане фабрике и новци од приватизације, прича се о томе колико је Војводина, тобож, ускраћена од стране Републике. Представници Покрајинске владе најмање треба да говоре о ускраћивању Покрајине због свега претходно наведеног – сматра Лазаров.

Он је подсетио да је од 2008. до 2012. године Демократска странка имала власт од месних заједница до председника Републике и да за све то време „није била у стању да донесе закон о финансирању Војводине“.

Лазаров је рекао да је Скупштина и Покрајинска влада у техничком мандату и да питања од виталног значаја за покрајину треба препустити новом сазиву, када већ до данас није предложен закон о финансирању Војводине у покрајинском парламенту. Он је још напоменуо да тај закон доноси републички парламент, али да владајућа већина у покрајини једино што је по овом питању урадила је доношење платформе за израду закона о финансирању која је за СНС неприхватљив.

– Та платформа је у самом старту предвиђала разбијање пореског система и оснивање Пореске управе Војводине која би била задужена за наплату пореза на територији покрајине, а републици би преносила средства када се прво наплати седам одсто за Војводину. То значи да би виталне државне институције попут војске и полиције које се финансирају из буyета, чекале на новац који би из покрајине стигао тек пошто се Војводина намири. Такав концепт нисмо могли да подржимо – закључио је Лазаров.