Вести

Министарка Јелена Танасковић посетила домаћинства у Панчеву и Сефкерину

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић посетила је у Сефкерину домаћинсто породице Петров Министарка је такође посетила и домоћинство породице Стељић у Панчеву. Она је ову прилику искористила да разговара са пољопривредницима.

Приликом посете Панчеву, министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић посетила је домоћинство породице Стељић. Домаћин Срђан Стељић бави се узгојом романске сорте оваца од 2019 год, када се вратио да живи у Србију из Шведске. он има фарму од  600 грла оваца, а како каже, а у плану је да има 1000 приплодних грла.

Министарка Јелена Танасковић прилоком посете истакла је да је фарма породице Стељић једна од најлепших и уређених. Она је такође додала да је држава ове године ставила акценат на сточарство како би се увећао сточни фонд.

Газдинство је заједно са министарком обишао и градоначелник Панчева, Александар Стевановић, који је истакао да ће град наставити са улагањем у инфраструктуру у атару.

Породица Петров живи у Сефкерину,  бави се  ратарством и повртарством. Узгајају кукуруз, јечам, пшеницу, соју и сунцокрет. Обрађују више од 30 јутара своје земље и у закупу имају  још 86 јутара.  За Јована Петрова веома је значајна посета министарке пољопривреде Јелене Танасковић.

Ово је први пут да дође министарка пољопривреде у Сефкерин. Потребно нам је ово да сазнамо што више, проблема има али ту смо и да их решавамо.  Драго ми је да су у нашем домаћинству. До сада смо нешто од субвенција користили и то нам много значи.

Јелена Танасковић, министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде  приликом обиласка   имања породице Петров истакла је да су они прави пример  како цела породица  треба да буде укључена у послове у пољопривреди. Позвала је  пољопривреднике да  конкурушу код Министарства.

Никада веће субвенције неће бит нарочито када причамо о сточарству. То је оно што ми хоћемо ове године да унапредимо и да коментаре да је сточни фонд у Србији у опадању покушамо да променимо да потстакнемо људе који су размишљали или су у предходном периоду изашли из сточарства да се врате сточарству. Повећаћемо субвенције по грлу, што се тиче говеда са 25 на 30 хиљада динара, што се тиче крмача са 15 на 18 хиљада динара и то су све новине које ћемо ми потстаћи ове године како би увећали сточни фонд.

Имање у Сефкерину посетио је и покрајински секретар за пољопривреду Владимир Галић, који је  рекао да је покрајина већ 8. марта  објавила конкурсе у области пољопривреде.

Објавили смо конкурсе у области пчеластва, 35 милиона динара, конкурсе везане за пољопривредне школе, 26 милиона динара за факултете 20 милиона динара,  конкурсе за младе у руралним срединама од 200 милиона динара, конкурсе за пластенике од 90 милиона динара . Ове недеље ћемо објавити конкурсе везане за сточарство где ћемо у значајној мери субвенционисати куповину млечних говеда и назимица. Ја овим путем желим да позовем све пољопривреднике, јединице локалне самоуправе, а надовезаћу се да смо данас пустили конкурс за локалне самоуправе за атарске путеве, предстванике школа и факултета ми смо ту због њих.

За локалну самоуправу је значајна ова посета јер велики број  људи на територији Опова се бави пољопривредом.

Ми смо прва инстанца којој се обрате пољопривредници и када је у питању е-аграр или неке сличне апликације које се пласирају у области пољопривреде. Ми смо ту неки медијатор и ми ћемо и даље у непоредној комуникацији и са пољопривредницима и са министарством покушавати да помогнемо пре све пољопривредницима да аплицирају на конкурсе и на тај начин да искористе  све државне фондове. Општина Опово годинама аплицира на конкурсима Министарства за пољопривреду и када су у питању атарски путеви и водоснабдевање. Видели смо да је данас изашао конкурс за атарске путеве и радујемо се да је фонд већи.

Министарка Јелена Танасковић,  приликом посете одржала је и састанак са  пољопривредницима из Панчева и Сефкерина. На састанцима се говорило о свим потешкоћама пољопривредника и како се оне могу решети.

  Извор: РТВ Панчево