Вести

Министарка Вујовић: За три године више од 100 милиона за пројекте у Јужном Банату

“Данас ми је изузетно задовољство што се налазимо сви овде у Рециклажном центру у граду Панчеву и што можемо да обиђемо радове на новој хали и новој опреми која је стигла како бисмо сви заједничким снагама повећали проценат рециклаже, што је један од приоритета Министарства заштите животне средине, а исто тако и поштовали принципе циркуларне економије“, рекла је министарка Вујовић.

Она се захвалила Граду Панчеву, градоначенику Александру Стевановићу и његовом тиму, директору ЈКП Хигијена Миши Марковићу, што су имали добар пројекат и знали шта желе, како би унапредили квалитет живота сваког грађанина Панчева.

„Стара линија за балирање није била довољног капацитета и стога смо заједничким снагама одвојили средства, више од 180 милиона динара, како бисмо уложили у нову опрему и како бисмо могли да секундарну сепарацију, пре свега, радимо по најсавременијим стандардима, као и примарну сепарацију, на чему инсистира Град Панчево. Захваљујем се грађанима Републике Србије и грађанима Града Панчева, јер без њих не можемо учинити да буде бољи квалитет животне средине”, рекла министарка Вујовић.

Ирена Вујовић је подсетила да је Град Панчево носилац једног од региона који су учествовали у пројекту Европске уније заједно са Министарством и у складу са тим пројектом су добили неколико хиљада канти.

“Заједнички се трудимо да регионална депонија у граду Панчеву ускоро крене да се ради односно да се проширују касете и да се монтира најсавременија опрема, како би могле и друге општине из Јужног Баната да гравитирају ка њој, а и да отпад са те депоније долази овде, онај који је рециклажан“, рекла је Вујовић.

Министарка се у свом обраћању осврнула и на друге пројекте.

„Када говоримо о другим пројектима, још једном показујемо да смо добри партнери са Градом Панчевом, као и са другим јединицама локалне самоуправе у Јужном Банату. У претходне три године одвојили смо више од 100 милиона динара како бисмо уложили у еколошке пројекте, пошумљавање, озелењавање, замене котлова у индивидуалним домаћинствима и јавним установама, али исто тако и у санације девастираног земљишта. Ту се нећемо зауставити. Позивам и овом приликом јединице локалне самоуправе, да се обрате Министарству, да видимо шта је то што можемо да урадимо у наредном периоду, јер буџет за екологију, односно за животну средину, из године у годину је све виши, остављамо више средстава и свакако је један од приоритета Владе Републике Србије улагање у животну средину. Захваљујем се још једном Граду Панчеву, али и свим Панчевцима што су одговорни према животној средини“, изјавила је министарка Вујовић.