Вести

Након ребаланса, буџет мањи за 21 милион динара

Градско веће усвојило је предлог трећег ребаланса градског буџета. Основни разлог за ребаланс је одлука Министарства привреде да са 42 милиона динара учествује у реконструкцији Улице 7 јула. Ребалансом је планирано и да АТП добије 84 милиона за набавку аутобуса на ЦНГ, Хигијена 13 и по милиона динара за ауто смећаре, као и 2 и по милиона динара за израду пројектне документације за реконструкцију дворишта у улици браће Јовановића 24 и др Касапиновића 24. Ипак буџет ће бити мањи за 21 милион динара, у односу на оно што је планирано почетком јула, и износиће 6 милијарди и 76 милиона динара.

 Када је усвајан други ребаланс градског буџета, почетком јула, најављено је да ће након одлуке Министарства привреде да одобри граду 42 милиона динара за реконструкцију Улице 7. јула, морати да се усвоји још један ребаланс. Трећи ребаланс искоришћен је и да се уради пренамена средстава, јер је било уштеда. Тако је било мањих уштеда на више инвестиција, а највише се уштедело и то 9 милиона динара на реконструкцији Трга испред Градске управе. У кредитном задужењу за ову годину планирана су и средства за екпропријацију, која неће бити реализована ове године, каже Предраг Живковић, заменик градоначелника, који је задужен и за финансије. За друге намене биће распоређено око 100 милиона динара.

- Ради се о инвестицији набавке половних аутобуса на ЦНГ, АТП-у. Хигијена ће добити 13 и по милиона за набавку ауто-смећара и 2 и по милиона динара за израду пројектне документације два дворишта у Улици браће Јовановић 24 и др Касапиновића 24 – рекао је Предраг Живковић заменик градоначелника.

Трећи ребаланс буџета предвиђа умањење за око 21 милиона динара, у односу на оно што је планирано, каже Живковић. Умањени су за 20 милиона динара приходи од накнаде за уређење грађевинског земљишта, али има и уштеда по кредитима који су узети прошле године.

- Инвестиције из кредита који је узет 2015 приводе се крају. Имамо окончане ситуације и уштеде по том основу су 35 милиона динара. А неки пројекти са других нивоа власти неће се финансирати тако да и та средства нећемо рачунати у нашем буџету – додао је Предраг Живковић, заменик градоначелника.

Ипак приходи у буџет су бољи него што је планирано. Тако ће приход од пореза на имовину бити повећан, а оно што изненађује је повећање прохопда од боравишне таксе које је већ сада милион и 350 хиљада динара, а планира се да до крајха године достигне милион и по динара.

- Видели смо да се порез на имовину остварује задовољавајуће и има простора да се повећа за 5 милиона, што смо и урадили и мања ставка, а то је боравишна такса. Планирано је 500 хиљада, а сада смо је подигли на милион и по, јер је већ сада око милион и 350 хиљада динара – нагласио је Предраг Живковић.

Предлог буџета, након трећег ребаланса, који је усвојило Градско веће биће 6 милијарди и 76 милиона динара, што је око 21 милион динара мање него што је то било планирано у јулу када је усвојен ИИ ребаланс. Седница Скупштине града, на којој би и одборници расправљали о њему, према најавама, требало би да буде одржана у наредних 10 дана.