Вести

Немачки гигант подиже Банат на ноге: Више од хиљаду радних места, плата 1.900 евра

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће сутра бити положен камен темељац за изградњу фабрике и развојног центра немачке компаније Бросе у Панчеву, и истакао да ће њени радници имати просечну плату од 1.900 евра.

За инвестицију компаније Бросе, вредну више од 180 милиона евра којом је планирано отварање 1.100 радних места у Панчеву, уговор је потписан крајем новембра 2019. године.

Каже да је сада време да се подигне Банат и додаје да је, са друге стране, Срем далеко изнад, не рачунајући Нови Сад, као и да је стопа незапослености у Руму, Инђији, Пећинци, Пазови и другим испод 5 одсто.

У овој фабрици ће се производити модули вентилатора за хлађење мотора за системе управљача и пумпе за уље, као и електроника. Компанија Бросе је, иначе, 4. по величини породична компанија на свету која снабдева аутомобилску индустрију.

Компанија развија и производи мехатроничке системе за аутомобилска врата и седишта, као и електричне моторе и електронику, између осталог, за системе управљача, кочнице, мењаче и хлађење мотора.

Око 26.000 радника на 64 локације у 24 земље, остварује промет од 6,2 милијарде евра, а свако друго возило у свету, како наводе, садржи бар један Бросе производ.