Вести

Ниједан капитални објекат није изграђен

И поред већинског неслагања посланика с трошењем новца из покрајинске касе у прошлој години, посланици владајуће већине у Скупштини Војводине,
 

који су у 2015. години били у опозицији на покрајинском нивоу, уз посланике странака које су чиниле већину у прошлом сазиву покрајинског парламента усвојили су већином гласова Извештај о реализацији буџета за 2015. годину. Од присутна 102 посланика, 85 је подржало извештај, осам је било против, док девет посланика није гласало. Извештај је усвојен само зато да Министарство не би обуставило трансферна средства буџету Војводине и да просветари и здравствени радници не би остали без плата. Посланици су расправљали о извештају покрајинског заштитника грађана за прошлу годину о којем се не гласа, потом о извештају о пословању Фонда за капитална улагагања у 2013. и 2014. години, који је одбијен.

Поводом извештаја бившег Фонда за капитална улагања, претходној покрајинској администрацији је највише замерено што Фонд о свом пословању није достављао Скупштини извештај сваке године, како то налажу покрајински акти, затим због тога што има много незавршених пројеката и што није подстицан равномеран развој Војводине.

– Највише пара је уложено у Јужнобачки округ, и то у 2013. години готово три милијарде динара, или 67,32 одсто новца којим је Фонд располагао у тој години, док је Средњобанатски округ, који слови за најнезарвијени, добио само 92.295.483 милиона динара, или 2,08 одсто новца – навео је посланик СНС-а Јован Лазаров, који је и председник Одбора за буyет и финансије. – У тој години од 45 општина у Војводини, 14 није добило ни динара. У 2014. години Јужнобачки округ је добио 59,22 одсто новца, Средњобанатски 2,39 одсто, а 17 општина и градова није добило ни динар.  Шеф посланичке групе коалиције окупљене око ДС-а Борислав Новаковић рекао је за говорницом да грађани нису преварени јер болница није отворена, него је бивша покрајинска власт само „обележила дан када су завршени грађевински радови и кад је набављен део уређаја”. 

Шеф посланичке групе СНС- а Миленко Јованов је рекао да је диспропорција између онога што је изграђено и што је наплаћено огромна и да се у свакој ситуацији плаћало више него што је планирано, наводећи пример „Каменице 2”, која је, уместо планираних 16 милиона евра, коштала 32 милиона.
– Најављено је да је „Каменица 2” предата струци и науци, а она не ради и биће предата истражним органима – казао је Јованов. 

Он је оценио да од оснивања Фонда за капитална улагања 2006. године до данас није постигнут ниједан од циљева због којих је основан. 
Пре почетка седнице председник Покрајинске владе Игор Мировић је дао изјаву је новинарима поводом завршног рачуна покрајинског буyета за претходну годину и извештаја Фонда за капитална улагања.

– Имајући у виду анализу рада претходне Покрајинске владе, пропусте, скандале, афере, али и одређена поступања која су довела до тога да у Покрајини имамо веома лошу ситуацију у области здравства, делом у организацији покрајинске управе, као и поступања Управе за капитална улагања као значајног носиоца активности у укупном буyету, очекујем да ће посланици јасно показати да је такав начин рада недопустив – казао је Мировић, додавши да очекује и да ће скупштинска расправа показати да нова Покрајинска влада „жели да раскине с лошом праксом претходне администрације” те да жели да гради „нови, професионалнији и уређенији систем”.

Он је додао да је, по досадашњој анализи рада претходне Покрајинске владе, уочен организовани систем трошења новца који је власништво грађана на оне „приоритете“ који заправо нису по свему приоритети. Таквих примера, осим у здравству, има и у Фонду за нове технологије, Управи за капитална улагања и другим областима.

– Претходна Покрајинска влада је лажно информисала грађане о појединим великим инвестицијама, што смо показали на примеру „Каменице 2”, једном од највећих скандала у новијој политичкој историји, поготову на једном тако осетљивом месту, где се лече болесници од најтежих болести – рекао је Мировић, и подсетио на то да је претходна власт објавила да је „Каменица 2” пуштена у рад 21. априла, међутим, за то отварање су пренети апарати из регионалних болница, који су 25. априла враћени у болнице из којих су узети.

Покрајински премијер је додао да ће нова Покрајинска влада паралелно радити на утврђивању свих негативних тачака које су обележиле рад претходне Покрајинске владе и примењивати нови програм у областима у којима је то најхитније, као што је здравство.
Говорећи о формализовању иницијативе Покрајинске владе за утврђивање традиционалних симбола АП Војводине, он је подсетио на то да су ти симболи прописани Статутом АПВ те да је велика већина странака у изради Статута већ дала подршку изгледу и употреби традиционалних симбола.

– Из калкулантских и политикантских разлога та одлука није усвојена у претходном сазиву покрајинске Скупштине, иако је била на дневном реду једне од седница. Покренули смо иницијативу да се та одлука сада усвоји, и очекујемо да ће већ у наредних месец-два заседати заседа Одбор за уставноправни положај АП Војводине, који у својој надлежности има и питање предлагања симбола – рекао је председник Покрајинске владе, додавши да очекује да ће без посебних проблема на наредној седници Скупштине, крајем септембра, та одлука бити донета. – Та одлука је плод наше жеље да у сваком сегменту поштујемо законе и Статут, али и оне посланике који су, предлажући одлуку, исказали поштовање према традицији АП Војводине.

Посланик ДС-а у Скупштини АП Војводине Ненад Боровић је, коментаришући завршни рачун за 2015. годину, рекао новинарима да је буyет трошен у „законским границама упркос маћехинском односу републичке власти према покрајинској”.
До завршетка овог издања нашег листа седница Скупштине Војводине је била још у току. Посланици су расправљали о  21 тачки дневног реда.

Будаков: Грађани су преварени

У расправи о пословању бившег Фонда за је шеф посланичке групе СПС-а Павле Будаков изразио сумњу да је у Војводини завршено 1.500 капиталних објеката, како се то наводи у извештајима Фонда.
– Нису завршени ни суботичко позориште, који се гради већ 13 или 14 година, нити „Каменица 2” – рекао је Будаков. – Грађани су преварени кад је најављено да је „Каменица 2” отворена – она не ради ни данас.        

Јакшић: Нема говора о иневстиционом развоју

Шеф посланичке групе СРС-а у Скупштини Војводине Ђурађ Јакшић рекао је да посланици те странке нису гласали за завршни рачун, као и да су рад целокупне покрајинске администрације у претходне четири године оценили грађани на последњим изборима.
– Буџет у 2105. години најтранспарентније сведочи о способности власти да на прави начин управља јавним финансијама – казао је Јакшић. – Међутим, из тог завршног рачуна се чита јасно као дан да је то било врло бледо, неубедљиво и без конкретних резултата. Огромне паре, чак 95 одсто, гурале су се у јавну текућу потрошњу, а свега два процента у капиталне расходе. Нема говора о инвестиционом и развојном буyету, већ о огромној јавној потрошњи. Мишљења смо да је потребно направити велики заокрет, а да ли ће нова покрајинска власт направити тај заокрет ми у СРС смо сумњичави јер не видимо суштинску разлику између СНС-а и ДС-а, али треба пустити времену и догађајима да те наше сумња потврде или демантују.

Изабрани заменици покрајинских секретара

Покрајински посланици су на почетку заседања изабрали и нове заменике покрајинских секретара. Како је образложио Игор Мировић, критеријум којим се водио приликом избора нових заменика јесте професионализам, стручност и богата радна биографија, док је опозиција тврдила да је тај критеријум подређен међустраначкој трговини.

За заменика покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство изабран је Роберт Отот (СВМ), доскорашњи секретар СО Нови Кнежевац, за заменика покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице изабран је Милан Ковачевић, председник Скупштине града Сремска Митровица, док је за  заменика покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама изабран др Небојша Кузмановић (СНС), запослен у Општинској управи Бачке Паланке. За заменицу покрајинског секретара за здравство изабрана је др Иванка Савић (СПС), управница Клинике за хематологију Клиничког центра Војводине, за заменицу покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова др Милка Будаков (СНС), саветница директора Дома здравља „Нови Сад”. За заменика покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу посланици су изабрали мр Горана Иванчевића (СПО), руководиоца у ЈП „Пословни простор” Нови Сад, док је за заменика покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине изабран Александар Андрић (ПУПС). За заменицу покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност посланици су изабрали проф. др Душицу Ракић (СНС), ванредну професорку Медицинског фекултета у Новом Саду, док је заменик у ресору енергетике, грађевинарства и саобраћаја Раде Баста (ЈС). За заменика покрајинског секретара за спорт и омладину изабран је Љубомир Станисављев (СПО), председник Комисије за родну равноправност у Зрењанину, а нови заменик покрајинског секретара за привреду и туризам је мр Павле Почуч (СНС), посланик у претходном сазиву покрајинског парламента.
 

Мировић: Симболи Војводине дефинисани Статутом

Говорећи о формализовању иницијативе Покрајинске владе за утврђивањем традиционалних симбола АП Војводине, Мировић је подсетио да су ти симболи прописани Статутом АП Војводине, те да је велика већина странака у изради Статута већ дала подршку изгледу и употреби традиционалних симбола. "Из калкулантских и политикантских разлога та одлука није усвојена у претходном сазиву покрајинске Скупштине, иако је била на дневном реду једне од седница. Покренули смо иницијативу да се та одлука сада усвоји, и очекујемо да ће већ у наредних месец-два заседати заседа Одбор за уставно-правни положај АП Војводине, који у својој надлежности има и питање предлагања симбола", рекао је Мировић, додавши да очекује да ће без посебних проблема на наредној седници Скупштине, крајем септембра та одлука бити донета. "Та одлуке је плод наше жеље да у сваком сегменту поштујемо законе и Статут, али и оне посланике који су, предлажући одлуку, исказали поштовање према традицији АП Војводине", рекао је Мировић.