Вести

Нова амбасадорка Румуније у посети Панчеву

Панчево је данас посетила новоименована румунска амбасадорка у Србији Оана Кристина Попа. После посете издавачком предузећу “Либертатеа”, она је разговарала са градоначелником Панчева Сашом Павловим, а након тога је обишла луку “Дунав”. Саговорници су оцвенили да је досадашња сарадња Панчева и румунских партнера била успешна, нарочито у области туризма, заштите животне средине и културног наслеђа, а да ће у будућности бити унапређена у економској области.

 Прву званичну посету од како је постала амбасадорка у Србији Оана Кристина Попа започела је посетама Вршцу и Панчеву. У нашем граду обишла је издавачку кућу “Либертатеа”, која се бави издавањем књига и часописа на румунском језику. Након тога уследио је састанак с градоначелником Панчева у градској управи. На састанку је истакнуто да је досадашња сарадња Панчева и румунских партнера била успешна, нарочито у области туризма, заштите животне средине и културног наслеђа, а да ће у будућности бити унапређена у економској области

- Потенцирали смо интензивнију сарадњу привреда Румуније и Србије, у конкретном случају привреде Панчева са румунском привредом, нормално кроз установе Регионалне привредне коморе и нашег привредног савета и потенцирали смо значај ИПА пројеката – рекао је Саша Павлов, градоначелник Панчева.

Румунска амбасадорка у Румунији Оана Кристина Попа истакла је да је радује што је посетила Панчево, посебно имајући у виду бројност румунске националне мањине која живи на нашој територији, као и да већ планира наредну посету насељеним местима, а посебно Банатском Новом Селу

- Као што знате Панчево нам је значајно из више разлога, најпре зато што је седиште издавачке куће “Либертатеа” која је симбол румунске заједнице која овде живи. Такође је и седиште луке “Дунав” која има добру сарадњу с луком Констанца. Могу да најавим и доста пројеката које ћемо даље развијати, имамо сарадњу у вези с Дунавом, као и чињеницу да ће Темишвар бити европска престоница културе 2021. у оквиру којих ћемо развити нове пројекте- напоменула је амбасадорка Попа.

На састанку је истакнута и добра сарадња у приликом спровођења пројеката “Скупштина за све”, “Роцк’н’Ривер” и “Полови културе” заједно са румунским партнерима. Прекогранична сарадња, посебно имајући у виду да је Панчево више од 30 година збратимљено с Рашицом, биће настављена и у будућности, закључак је састанка амбасадорке Попа и градоначелника Павлова.