Вести

НОВА ДЕПОНИЈА У ПАНЧЕВУ ПОЧЕЛА СА РАДОМ

 Данашњи дан у историји Панчева ће сигурно бити уписан. Најзад је почела да ради депонија за одлагање комуналног отпада на Доловачком путу, која се гради последње скоро 23 године. У тој дугогодишњој историји било је свачега, чега се ретко ко може прецизно сетити. У сваком случају, како је градоначелник Панчева Саша Павлов данас истакао на свечаном отварању, најбитније је тренутно да је Панчево добило савремену депонију, у складу са свим стандардима Европске уније и да је она битан сегмент развоја града, и као део привредне будућности. 

Данашње свечано отварање депоније на Доловачком путу, коју годинама већ зовемо „новом депонијом“, није било уобичајно. Све званице су тога биле свесне, од градских челника до људи из Министарства пољопривреде и заштите животне средине, који су данас ставили тачку на почетак рада депоније, која се гради од 1993. године.

 Веома је значајно што је оно што је започето 1993. коначно отворено, рекао је Саша Павлов, градоначелник.

Смењивале су се власти, пројекти и проблеми за 23 године, колико се прави депонија у Панчеву. Јасно је да је за животну средину у граду то велики помак, нарочито за грађане Горњег града, који више неће живети поред сметлишта, али и за све грађане. Али, како је градоначелник Павлов истакао, увек је битно мислити и на развој града.

Стога желима да истакнем да овај капитални пројекат, осим што има велики значај у побољшању квалитета живота Панчеваца, има велики значај у достизању стандарда Европске уније у области заштите животне средине и екологије, има своју развојну компоненту и представља основу за даљи економски и привредни развој града Панчева, рекао је Саша Павлов.

Панчево је један од ретких градова, тек осми у Србији, који се може похвалити депонијом за одлагање комуналног отпада која задовољава критеријуме Европске уније, и што се тиче заштите животне средине, али и стандарда комуналног живота грађана. А све локалне самоуправе ће морати да достигну тај ниво до 2028. године, истакла је државна секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић.

Сада знамо где је Панчево. Ово је пример добре праксе, указује колико је важно здравље грађана и заштита животне средине. Бићете у прилици да радите и систем одвајања, и рециклирања и издвајања отпада. Панчево је испред других, рекла је Стана Божовић.

Да би уопште депонија у Панчеву могла да се прозове савременом, која задовољава све тренутне стандарде Европске уније, помогли су и партнери из Шведске. Једноставно, стандарди који су важили '90-их, када је почела да се прави, одавно су превазиђени. Зато Панчево посебну захвалност дугује шведским партнерима – организацији ИМГ и сарадњи са шведском амбасадом.

Желим да захвалим Краљевини Шведској, шведској амбасади и међународној организацији ИМГ, Министарству пољопривреде и заштите животне средине, нашем Јавном комуналном предузећу „Хигијена“ и свима вама који сте дали свој допринос да откочимо вишедеценијски проблем, да га решимо и да данас присуствујемо отварању нове депоније, истакао је Саша Павлов.

За иновацију нове депоније од прошле године помогли су Швеђани, са скоро 450.000 евра, преко међународне организације ИМГ. Амбасадор Шведске Кристер Асп је оценио да је промена у одлагању отпада на санитарну депонију један од највећих непосредних побољшања у управљању животном средином у Србији.

Ово партнерство није представљало само завршетак претходних радова на депонији и куповину компактора, као опреме, већ подршку Јавном комуналном предузећу, које ће управљати овом депонијом, и подршку у прибављању свих неопходних дозвола за почетак радова, рекао је Кристер Асп.

Комунални отпад из града се на нову депонију, на Доловчаком путу, која се налази на око 20 километара од центра, из самог Панчева односи од прошле недеље. Директорка Јавног комуналног предузећа „Хигијена“ Милица Јовановић најављује да ће постепено и комунални отпад из села почети да се превози на ово место.

За почетак односиће отпад из града Панчева и Старчева, али и са осталих насељених места са територије града Панчева – Долова, Омољице, Новог Села, Иванова, Банатског Брестовца, Качарева, Јабуке, рекла је Милица Јовановић, директорка „Хигијене“.

Статус регионалне депоније панчевачка такозвана „нова депонија“ дугује томе што је предвиђена и за одлагање комуналног оптада за Опово, што је битно и за квалитет живота мештана овог јужнобанатског градића.

Општина Опово има интерес да учествује у оваквом пројекту, наши грађани имају интерес. То је нешто што ће и Европа тражити. Али, ми то морамо првенствено сами ради себе да урадимо, а Европа може да помогне, рекао је Милош Марков, председник Општине Опово.

После свечаног отварања, велики број званица - од челника града, преко чланова Градског већа, људи из Градске управе, директора јавних комуналних предузећа, посланика, запослених у „Хигијени, и наравно, новинара, имали су прилику да први виде и да је стварно почела да ради „нова“ панчевачка депонија. Прерада, то јест рециклажа отпада, која данас у свету представља један од најуспешнијих бизниса, како рече и градоначелник, нови је задатак Панчева.