Вести

Одржан протест „Стоп анархији” испред РТВ

Више хиљада градјана окупило се данас на скупу под називом “Стоп анархији! Да институцијама” одржаном испред РТВ Војводине у Новом Саду. Окупљени су послали поруке подршке променама које су се догодиле на јавном медијском сервису Војводине. Организатори скупа су седам невладиних организација.

Грађани су се окупили испред Радио-телевизије Војводине у Новом Саду, да би изразили подршку огромном броју запослених. Такође, они су позвали власт да законитим и толерантним поступањем врате политику у институције, како би оне добиле и легалитет и легитимитет за послове које обављају. Скуп су организовали професор Филозофског факултета у Новом Саду Ненад Крстић, професор Медицинског факултета Виктор Тил, новинар и публициста Милорад Вукашиновић, а све је усмерено против одлазећег руководства РТВ и бившег војвођанског премијера Бојана Пајтића.

Професор Новосадског универзитета Ненад Крстић, рекао је да ово није протест већ скуп, алудирајући на тврдње да се окупљање организује као одговор на три протеста иницијативе “Подржимо РТВ”. Поред наше жеље да разговарамо с људима који не мисле исто као ми, они се не појављују. Спреман сам ако треба да будем овде до поноћи на овој бини и да дочекам људе који другачије мисле и да овде пред вама разговарамо о свим проблемима – оценио је Крстић.

Новинар и публициста Милорад Вукашиновић, истакао је да је скуп организован на иницијативу више невладиних органиација и група грађана које “желе да кажу “не” анархији која се појавила последњих недјеља у Србији”. Скупу се обратио Иван Ђорђевић који је подсетио на то како је РТВ за време власти Бојана Пајтића живела у медијском мраку. - Од када су Пајтић и његова странка ушлиу ову телевизију, није могла да се чује реч опозиција. Пустите их да раде свој посао! Зашто се нико није бунио?

Кад је до смене долазило како се смењивао одбор ДС 2008. и 2011. зашто су сви ћутали? У РТВ-у је било нормално да се ради како каже власт – рекао је Ђорђевић. Петар Николић, ради 30 година у РТВ Војводини. Он се обратио присутнима захваљујући се на подршци. Сплетом околности ове куће у којој радим 30 година, преко пута је зграда Палате правде. Ту је место које гарантује једнакост и равноправност свих грађана наше земље. Моја је дужност да не ћутим, да укажем да се проблеми морају решавати. Свих ових година покушавао сам укажем да морамо да успоставимо комуникацију и међусобно поштовање. Дајмо прилику да људи без политичке острашћености решавају своје проблеме – објаснио је Николић.