Вести

Отворена изложба у старој Свилари

Изложба „Триста година ослобођења Панчева од Турака 1716 – 2016“ уприличена је у старој Свилари на Тамишу. Повод је ослобођење Панчева 9. новембра 1716. године. Изложбу је отворио градоначелник Саша Павлов, а организатор је Завод за заштиту споменика културе у Панчеву.

 Хаџи Зоран Лазин, подсекретар у Покрајинском секретаријату за културу говорећи на изложби поводом 300 година ослобођења од Турака је рекао да је Петроварадинска битка била преломна за нашу историју. То је био крај Османског царства на нашим просторима.

Мр Синиша Јокић, директор Градског завода за заштиту споменика културе Новог Сада, који је проучавао Петроварадинску битку, говорио је славној историји ослобађања од Турака.

Градоначелник Саша Павлов захвалио је организаторима изложбе на преданом раду да прикажу значај онога што се догодило пре 300 година на данашњи дан.

Миодраг Младеновић, директор панчевачког Завода за заштиту споменика културе рекао је да је био проблем како назвати изложбу. Све оно што се дешавало пре триста година било је од пресудног значаја за наш народ и било је потребно време да нађу адекватне речи да опишу то.

Изложбу је организовао Завод за заштиту споменика културе у Панчеву.