Вести

Отворено ново постројење система за прераду воде у Великом Градишту

На завршној свечаности пројекта „Социјално - економски развој дунавске регије у Србији“ отворено је ново постројење система за водоснадбевање на Сребрном језеру у општини Велико Градиште. Изградњом новог система за водоснадбевање руководила је Аустријска развојна агенција, а финансирана је средствима Европске уније.

Извођачи радова - конзорцијум у саставу Порр, Униха и Милленниум Теам све планиране радове завршио је препредвиђеног рока. - Уверена сам да 4, 5 милиона евра колико је Европска унија уложила у овај пројекат преставља значајну донацију која ће бити од користи грађанима Србије. Нови систем водоснадбевања користиће 25 000 грађана у овом региону. Посебно је значајно да ће утицати на стабилизацију снадбевања водом области Сребрног језера која је и врло популарна туристичка дестинација -истакла је Кетрин Вент, директор Одељења за Србију при генералном директоратуза суседскуполитику и преговоре о проширењу Европске уније.

У име Министарства за трговину, туризам и телекомуникације Републике Србије званицницима се обратила Рената Пинџо, помоћник министра, која је изразила задовољство што је пројекат водоснадбевања на Сребрном јерезу завршен у предвиђеном року. - Република Србија уз помоћ Европске уније реализује велики пројекат „Социјално економски развој дунавске регије у Србији“ чији је део и овај систем водоснадбевања и на чему се и овом приликом захваљујемо – истакла је Рената Пинџо. Драган Милић председник општине Велико Градиште истакао је да је изградња система за водоснадбевање, пример добре сарадње са Европском унијом и њеним фондовима, Владе Републике Србије и локалне самоуправе. - Желим да истакнем да је објекат завршен неколико дана пре рока. Овај систем за водоснадбевање је веома значајан за нас јер имамо амбиције да развијемо туризам, имамо Сребрно језеро, реке Дунав и Пек и слободно могу да кажем да постајемо лидер језерског туризма - изјавио је Драган Милић.

Јоханес Егнер амбасадор Аустрије у Србији нагласио је да је систем водоснадбевања још један пример одличне заједничке сарадње. - Сматрам да је ово важан пројекат за овај регион и сјајан пример добре сарадње између Европске уније, државе Србије и општине Велико Градиште. У име Аустријске развојне агенције АДА која је имплементирала овај пројекат желим да се захвалим градоначелнику и администрацији града на изузетно доброј сарадњи. Сви су имали у виду колико је то важно за развој региона и туристичког потенцијала Сребрног језера и сјајан пример како Европа, Аустрија и Србија могу да ураде нешто заједно, за све грађане. Аустрија је спремна да и даље помаже овом региону и читавој Србији за развој социјалног и туристичког потенцијала - истакао је Јоханес Егнер, амбасадор Аустрије у Србији.