Вести

Панчево добија три нова ветропарка

Одборници Скупштине Града Панчева изгласали су три плана детаљне регулације којима се омогућава почетак градње три ветропарка на територији Града Панчева. Усвојен је и меморандум са будућим страним партнером из Уједињених Арапских Емирата у вези изградње недостајуће канализационе мреже и објеката за третман отпадних вода. Градоначелник Панчева Александар Стевановић је оценио да је овом седницом локалног парламента доминирала тема “екологије” и да ће нове одлуке омогућити нова запошљавања и решавање вишедеценијског проблема са канализационом мрежом.

Према речима градоначелника Панчева Александра Стевановића, ветропаркови, по завршетку изградње, имаће 90 ветрогенератора и 400 МW снаге. Он је додао да ће ветропаркови бити по светским стандардима. Налазиће се на подручју између Долова и Банатског Новог Села, затим Банатског Новог Села и Качарева, Качарева и Панчева и функционисаће као целина.

Одборници су усвојили меморандум о сарадњи Панчева и компаније “Метито Утилитиес” из Уједињених Арпаских Емирата у вези развоја и спровођења пројекта постројења за пречишћавање отпадних вода.  Образлажући ову тачку, која је и као тачка везана са ветропарк усвојена једногласно, градоначелник Александар Стевановић је оценио да кроз ово скупштинско заседање доминира тема екологије. Како је истакао, локална самоуправа изузетно брине и води рачуна о заштити животне средине, а да ће заједнички посао са инвеститорима из Емирата решити вишедеценијски проблем са недостатком канализационе мреже. Усвојена је и одлука о новом јавно-приватном партнерству који ће обухватити интегрални систем управљања отпадом, његов третман и многе друге активности.

Поново се отворило питање где су велике количине новца који је бивша власт на челу са Демократском странком потрошила током градње нове депоније. Градоначелник Александар Стевановић рекао је да је Српска напредна странка, преузимајући одговорност за спровођење политике у Панчеву , решила и овај проблем , односно завршила изградњу депоније која је под влашћу ДС-а рађена више од деценије.

У току је замена јавне расвете на територији са новом лед технологијом. Говорећи о значају ове инвестиције која се спроводи кроз јавно приватно-партнерство, градска менаџерка Маја Витман рекла је да ће замена расвете бити урађена свуда, односно у насељеним местима, као и у самом центру.

Скупштина Града усвојила је, између осталог, предлог одлуке о успостављању сарадње између Панчева и кинеског града Донгуана. Образлажући ову тему, председник Скупштине Тигран Киш рекао је да ће Панчево успоставити сарадњу са Донгуаном у областима привреде, образовања, културе, спорта, туризма, науке и развоја технологије, као и у другим областима од заједничког интереса. Он је додао да су Кинези веома заинтересовани за сарадњу и да већ имају спремна четири пројекта за младе и онлајн привредни семинар. Скупштина је усвојила измене програма рада Туристичке организације Панчева, дала сагласност за одлуке НО Урбанизма, као и на финансијски план овог јавног предузећа.