Вести

Панчево обележило Дан града

 Панчево данас слави свој Празник. Поводом дана када је аустро-угарска војска напустила наш град, што је практично био почетак историје Панчева у Србији, данас је уприличена Свечана академија Скупштине Града. За почасног грађанина проглашен је генерал-мајор у пензији Енес Тасо, а признања, то јест Новембарске награде, понели су писац Вуле Журић, новинар Регионалне РТВ Панчево Драган Вујачић и сликарка Деса Петров Мора. Била је ово прилика да први човек града, Саша Павлов поручи да ћемо улагати у развој. Аплаузе присутних измамили су и лауреати, и учесници културно-уметничког програма. 

Панчево је град који има девет векова дугу историју и културу. Историју града писали су и војници и песници, хероји, казао је градоначелник Саша Павлов, на свечаној седници Скупштине Града поводом Празника Града, који се обележава поводом датума када је аустрогурска војска напустила Панчево, да би тако наш град након тога стекао услове да постане део Србије. Павлов је поручио и да је за нас данас важно да остваримо резултате за будуће генерације. Приоритет ће у наредном периоду бити, између осталог, улагање у децу и омладину.

Ове године за достигнућа постигнута у претходном периоду новембарску награду су понела три лауреата: наивна сликарка Деса Морар Петров,новинар РТВ Панчево Драган Вујачић и писац Вуле Журић.

Једнодушни аплауз проломио се салом Културног центра где је одржана Академија поводом Празника Града када је за Заслужног грађанина проглашне Енес Тасо, генерал-мајор у пензији. Његово име остало је уписано у историји Србије који је верно служио ЈНА, а затим Војсци Србије. Главом је скоро платио своју лојалност, а војници га памте као старешину којима је њихов живот био битан, као и домовина. У биографији стоји да је био на служби у, осим у Панчеву, био и у Вршцу и у Сарајеву, да је био командант бригаде у источној Славонији и начелник Другог одељења Штаба Друге војне области. Тешко је рањен у масакру у Добровољчкој улици.

На Свечаној седници Скупштине Града поново је био и стари пријатељ Панчева, који је први Почасни грађнин Панчева. Франческо Ђангранди, сада у пензији, а некада први човек Провинције Равена из Италије, сигурно је један од најодговорнијих што је Панчево добило систем за мерење аерозагађења, што нам је помогло да контролишемо нашу животну средину.

Аплаузе су измамили учесници култуно-уметничког програма: Хор панчевачког српског црквеног певачког друштва, који је предводила Вера Царина, Тамбурашки оркестар Музичке школе “Јован Бандур” “Невен” под вођством Михјал Јовића и Камерни окрестар “Камерато” под уметничким руководством Сретена Јовића.

Свечаност поводом Празника Града увеличали су и други представници наше локалне власти, челници општина из јужног Баната, руководиоци јавних предузећа, културних установа, спортисти, уметници, јавне личности, новинари… На Празник Панчева у наш град дошли су и члан Извршног одбора СНС-а и координатор СНС-а за Јужни Банат, Бранко Маловић, Дарко Јовановић,члан Главног одбора СНС-а, као и Дамир Зобеница, потпредседник Скупштине Војводине.

А по речима посланика Српске напредне странке Жељка Сушеца на Празник Града, Панчево треба да верује у своју будућност.

Подршку из сале Културног центра добио је и поздрав градоначелника Панчева, Саше Павлова, свим осведоченим пријатељима нашег града.