Вести

Панчево у петак добија новог страног инвеститора, председник Вучић поставља камен темељац за „Бросе“

У петак 6 марта биће свечано постављен камен темљац за изградњу нове немачке фабрике у Панчеву, компаније „Бросе“ уз присуство председника Србије Александра Вучића. Компанија „Бросе“ која се такође бави производњом компоненти за аутомобилску индустрију отвориће свој погон у Панчеву где ће бити отворено око 1100 нових радних места. Плате ће бити изнад просека, чак и до 1900 евра.

„Северна зона 2 површине 22 хектара, захваљујући залагању нашег председника Алескандра Вучића биће простор за улагање немачке компаније „Бросе“ за изградњу производног објекта и научно-истраживачког центра. Издата је грађевинска дозвола и радови су почели. Реализацијом ове инвестиције до 2025. године биће отворено укупно 1100 нових радних места“ ,рекао је Саша Павлов.

Северна зона састоји се од Северне зоне 1 површине 75 ха и Северне зоне 2 површине око 22 ха. У оквиру Северне зоне 1, на парцели површине 20 ха послује привредно друштво ЗФ Сербиа. Објекти прве фазе завршени су у потпуности и фабрика је званично стартовала са радом јуна 2019. године.

„У фебруару ове године дата је употребна дозвола за објекте друге фазе који обухватају производни објекат и објекат истраживачко-развојног центра. За сада је у овој фабрици запослено око 600 радника, а укупан планирани број запослених до 2022. године је 1000, без развојног центра где је планирано запошљавање још 200 до 300 високо образованих лица. Укупно у Панчеву запосленост је смањена за око 4000 хиљаде људи, наспрам скоро 12 хиљада колико смо затекли“, поручио је Павлов.

У Северној зони 1 су на површини од 6 ха формиране мање парцеле које су по тржишној цени отуђене домаћим привредницима. То је према речима градоначелника Саше Павлова, веома важно с обзиром да се кроз директне стране инвестиције и нове компаније, подиже и локална привреда.

„У овој зони је за сада остала парцела површине 23,1 ха, коју постоји интересовање једног страног инвеститора.Преговори су у току. Постоји и парцела површине 16 ха за коју је заинтересована компанија ЗФ са којом је одржано више састанака у вези са планираном реализацијом нових инвестиционих пројеката“, поручио је Павлов.