Вести

Панчево у ужем избору за Град у фокусу

Панчево је један од 10 градова који су ушли у ужи избор за титулу "Град у фокусу". Реч је о програму Министарства културе и информисања, чији је циљ децентрализација културног живота и јачање капацитета локалних самоуправа у области културе. Стручна комисија Министарства културе посетиће Панчево 19. јула, како би се на терену упознала са свим сегментима пројеката, капацитетима града и ресурсима за реализацију пројекта.

Панчево је код Министарства културе, на пројекту „Град у фокусу“, конкурсало са пројектима вредним око 80 милиона динара. Пријављени су пројекат санирања фасаде Старе пиваре, набавка опреме за свечану салу у Музеју, скенера за дигитализацију документарне грађе Архива, пројектора за Културни центар, али и свих 30 градских манифестација како би се побољшао њихов квалитет, каже Немања Ротар, члан Градског већа задужен за културу и омладину.

Неколико културних сегмената је покривено. Од наслеђа, савремене уметности, побољшања квалитета самих институција у персоналном смислу, опреме, комуникацији... Панчево има развијену културну мрежу институција, каже Немања Ротар члан Градског већа.

Панчево има озбиљну инфраструктуру и културну понуду, каже Ротар и наводи да је то један од разлога што је Панчево ушло у ужи избор за титулу „Град у фокусу“. Стручна комисија Министарства културе требало би да посети град 19, јула и упозна се свим сегментима пројеката који су предложени.

Очекујем да ћемо бити тај један град који ће се изабрати и бити „Град у фокусу“ 2016. године. Очекујем и да ће град у наредноим периоду још културно да сазри и да једног дана када уђемо у ЕУ будемо културна престоница Европе, истиче.

 

На основу прикупљених информација приликом посета градовима који су у најужем избору, стручна комисија извршиће селекцију и позвати представнике јединица локалне самоуправе које су ушли у најужи избор, да представе своје пројекте у Београду, после чега ће комисија донети коначну одлуку које локалне самоуправе ће понети титулу Град у фокусу. Осим Панчева у ужем избору су Кикинда, Нови Бечеј, Зрењанин, Шабац, Кучево, Крагујевац, Ужице, Краљево и Крушевац.