Вести

Павлов: 7 милиона од сунцокрета са узурпираног земљишта

Од летине скинуте са узурпираног државног пољопривредног земљишта, Град је приходовао око 7 милиона динара. Сунцокрет је за сада скинут са око 150 хектара, и то на местима где је био спреман за бербу. На осталим узурпираним парцелама још увек је велика влажност зрна и очекује се да ће и са њих бити скинут за око 2 недеље. Комбајни ПКБ-а, који за рачун локалне самоуправе жање летину, тренутно са њива скидају соју.

Скидање летине са узурпираног државног зељишта ради се тек када стручњаци кажу да је проценат влаге на прихватљивом нивоу, односно када су усеви потпуно зрели. Тако је прво скинут сунцокрет са око 150 хектара, каже градоначелник Саша Павлов.

- Скинуто је са око 150 хектара. Наравно, има много више површина које су под сунцокретом, а да су на узурпираном земљишту, али с обзиром на временске услове, кишу, и да је проценат влаге већи од погодног, ми смо пролонгирали скидање сунцокрета са преосталих парцела. Скинуто је око 150 хектара. По основу тога скинутог смо приходовали око 7 милиона динара. То се дели по закону локалној самоуправи 40%, 30% покрајини и 30% републици. А то је на основу само ових 150 хектара – рекао је Саша Павлов, градоначелник Панчева.

Док се чека сунцокрет, комбајни ПКБ-а не стоје, и скида се соја са узурпираних парцела. Тај посао требало би да буде завршен за највише две недеље, након чега комбајни поново улазе у парцеле под сунцокретом.

- Када Институт предвиђа да ће и зрелост, сувоћа сунцокрета, бити на погодном нивоу. Паралелно се скида шећерне репа, сунцокрет, а након тога занте већ, по календару долази кукуруз. С аскидањем тог кукуруза ми ћемо уствари, да скинемо са проближно 2000 ха, узурпиране површине, културу која је ту засејана – додаје градоначелник Павлов.

Проблема има и са поједнцима који су на последњој лицитацији, легално закупили државно земљиште за обраду. Према речима Павлова, и пре потписивања уговора и плаћања закупа, почели су да обађују земљу.

- Ми имамо и да је пре 31. октобра, пре потписивања уговора и пре уплате закупа, неко већ, неко ко је лицитирао ту земљу ушао на те површине. То је такође противзаконито. Паралелно морамо да наступамо на више поља. Не само по основу узурпације, већ и по основу овог, новог вида узурпације. Није као код примене члана 62. Закона – закључио је Павлов.

 

Има паора који су хтели да летину скину само на основу захтева за вансудско поравнање и сагласности да ће то поравнање и платити. Без новца на рачуну града, нема скидања усева, поручује Павлов. На територији Панчева, према проценама има око 3000 ха државног пољопривредног земљишта које је узурпирано.