Вести

Почела градња новог затвора у Панчеву

Полагањем камена темељца, започела је изградња казнено поправног завода у Панчеву. Нови затвор биће изграђен на површини од око 10 хектара, имаће 7 објеката у којима ће услови бити достојни стандарда 21. века. Нови затвор моћи ће да прими 500 лица лишених слободе.

Вредност инвестиције је 23 милиона еура, а планирано је да се радови заврше за 18 месеци. Камен темељац за нови затвор у Панчеву положили су Никола Селаковић, министар правде, др Милан Стевовић, директор Управе за извршење кривичних санкција и Саша Павлов градоначелник Панчева. Нови затвор имаће статус казнено поправног завода и биће капацитета до 500 лица лишених слободе, 300 осуђеника и 200 притвореника.

Градиће се на месту где је била пољопривредна економија Окружног затвора. Овим показујемо још једном да све што смо започели 2012. године, а наставили од 2014. године, на побољшању услова пословања и рада затворског система, на првом месту, водећи рачуна о боравку лица лишених слободе, пратећи најсавременије стандарде. И припремајући се за достизање оних стандарда који се захтевају од државе која стреми европским интеграцијама. Показали смо и једну одговорност и према држави и према оној категорији лица која су кршећи закон, чинећи кривична дела, упућена на кориговање свога понашања и промену своје свести – рекао је Никола Селаковић, министар правде.

Нови затвор биће изграђен у складу са савременим стандардима и највишим степенима обезбеђења. Цео комплекс имаће 7 зграда и укупну површину од 24 хиљаде квадрата. У две зграде биће за смештај лица лишених слободе, објекат за кухињу, управну зграду, зграду за техничке просторије.... - Сматрамо да овај затвор, у Панчеву ће растеретити неке наше баш пренапрегнуте капацитете. Заиста ћемо се трудити да овде обезбедимо најповољнији смештај. Смештај који ће бити на нивоу ЕУ – истакао је др Милан Стевовић, директор Управе за извршење кривичних санкција.

Истовремено када буде грађен нови затвор биће урађена и комплетна водоводна и канализацијона мрежа које нема у овом делу града. Тако да изградња затвора и за Панчево има велики значај, каже градоначелник Саша Павлов. - Ми на овакав начин уз помоћ овог кредитног задужења Владе Србије и Министарства правде, решавамо свој велики проблем. Изградњу фекалне и кишне канализације. А ништа мање вредности не би придавао чињеници да ће изградњом овакве јединице коначно објекат у центру града добити другу намену – истакао је Павлов.

- Свака похвала за сарадњу града Панчева као локалнер самоуправе на подршци министарству и Управи за извршење крвичних санкција. Подршци која је исказана у читавом пројекту. Градоначелник је рекао, изградња кишне и фекалне канализације, читаво насеље које се налази на Баваништанском путу ће бити прикључено на ту канализациону мрежу. И ја мислим да то итекако много значи самом граду – рекао је министар Селаковић. Постојећи затвор у Панчеву изграђен је половином 18 века у време марије Терезије, тако да завршетком радова на изградњи и пресељењем заттвора на нову локалцију, зграда затвора у строгом центру града моћи ће да добије нове садржаје. Након тога имаћемо једну квалитетну намену простора, имајући у виду историјску вредност саме зграде, о којој је министар причао, која је под заштитом Завода за заштиту споменика, и да ћемо можда добити и неки нови простор. Пре свега музејски или изложбени, што је био велики проблем везан за Панчево – рекао је градоначелник Панчева, Саша Павлов..

Вредност изградње и опремања новог затвора је 23 милиона еура. 18 милиона је кредит централне европске банке, а 5 милиона еура инвестира Србија кроз опремање објекта. Намештај ће израдити "станари" КПЗ у Пожаревцу - Забели, Сремској Митровици, Ваљеву и Нишу. Планирано је да сви радови буду завршени за 18 месеци. А до краја године планиран је и почетак радова на изградњи затвора у Крагујевцу.