Вести

Почиње реконструкција целог дворишта Америчких зграда

Део самог најужег језгра Панчева после више од неколико деценија биће преуређен и реновиран.”Америчке зграде”, како се популарно називају у нашем граду добиће коначно ново рухо. Задатак извођача је да изведе радове на партерном уређењу и асфалтирању односно путуа, паркингу, тротоарима, као и на канализацији, водоводу и јавном осветљењу.

Више деценија није улагано у двориште “Америчких зграда”. У суштини од изградње овог насеља. Одговорном политиком градске власти, ово двориште ће бити реконструисано и добиће нов изглед, достојан животу у центру града у 21. веку

Према речима градске менаџерке Маје Витман, која је данас обишла локацију у “Америчким зградама”, приликом изграде идејног решења, па потом и коначног изгледа овог пројекта,водило се рачуна о свим потребама грађана који живе у овом насељу.

Желим да се захвалим свим суграђанима који су дочекали реконструкцију дворишта Америчких зграда. Према информацијама које смо добили од грађана, овај блок је саграђен 60-тих година и до тада није био уређен. Двориште Америчких зграда се вишеденијски није уређивало, и практично од изградње овог блоковског насеља, није било никаквих улагања. Имајући у виду све потребе станара предметне локације, сагледане су све врсте радова које се требају спровешти, како би овак “кутак” града у самом срцу Центра добио свој потребан изглед. Водило се рачуна како о инфраструктури, исто тако и потребу за најмлађе, али старије грађане, те смо потребним уређењем осмислили већи број пешачких стаза и постављање новог дечијег игралишта са тартан подлогом. Имајући у обзир читав блок, изградићемо нова паркинг места,у максималном броју у односу на корисни простор, преуредити зелено оство и додатно озелени двориште.

У МЗ Центар са нестрпљењем и одушевљењем дочекали су почетак реконструкције дворишта у “Америчким зградама”.  Несумњиво ови радови значиће свима који гравитирају у центру и у овом насељу.

Управник америчких зграда Љубиша Мандрино истакао је да су највећи проблеми станара биле баре и блато, али да ће се реконструкцијом решити овај вишедеценијски проблем.

Поред инфраструктурних радова, у реконструисаном дворишту биће постављен и парковски мобилијар. Биће уређене и зелене површине.

Биће постављено 18 клупа на самом игралишту, најмање 10 стибних канти, уредићемо зелене површине, одрадићемо 50 паркинг места. Такође ћемо поставити и стубове јавног осветљења. Посадићемо 39 високих и 42 средња и ниска четинара и лишћара. Такође ће бити и зимзелено шибље.

Висина ове инвестиције износи више од 75 милиона динара. Рок за завршетак ових радова је 90 дана.