Вести

Положен камен темељац за изградњу тренинг центра у Панчеву

„Тренинг центар је објекат који ће бити од великог значаја за Панчево и привреду Панчева. Ми као Град и Машинска школа такође, били смо конструктиван партнер, расположени за све оно што је требало да се уради као предрадња, како би Тренинг центар почео овде данас да се гради. Биће ово један модеран објекат у коме ће сва деца из Панчева, из Јужног Баната, али и читаве Републике Србије моћи да стичу нова знања, да се профилишу за свој будући позив, да буду потпуно квалификовани за пружање адекватних одговора на питања које тржиште пред њих поставља и да осигурају на тај начин просперитетну будућност. Још 2017. године, када је усвојен први Закон о дуалном образовању, смо у сарадњи са Машинском школом „Панчево“ били један од пионира у успостављању дуалног образовања на територији града Панчева. Наставићемо и у будуће да улажемо у образовање, али и да слушамо потребе привреде. Привреда је мотор који покреће читаву државу, због чега ћемо и ми подржавати све што је добро како би привреда расла и како би образовање напредовало као подршка привреди“ – рекао је Александар Стевановић и захвалио се свима који су пружили несебичну подршку и омогућили почетак изградње првог Тренинг центра баш у Панчеву.

Директорка Канцеларије за дуално образовање и НОКС је објаснила да ће Тренинг цетар представљати вид подршке како формалном тако и неформалном образовању, који ће обезбедити савремене ресурсе у погледу опреме и простора, како би се произвео квалитетан кадар за нарастајући привредни потенцијал Србије.

„Уз велику подршку Председника и Владе Републике Србије, Канцеларија за дуално образовање и Национални оквир квалификација креће са изградњом тренинг центра у Машинској школи „Панчево“. Центар ће се простирати на око 1.900 квадрата, састојаће се од 16 савремених радионица, учионица и амфитеатра, а биће опремљен најсавременијом опремом у вредности од више од 600.000 евра, набављеном у подршку Регионалног челенџ фонда. Укупна вредност Тренинг центра износиће 2.000.000 евра“, истакла је проф. др Габријела Грујић.

Ненад Дојчиновић, директор Машинске школе Панчево нагласио је бенефите које ће школа добити када Тренинг центар буде завршен, што се очекује следећег новембра.

„Деца ће пре свега учити и боравити у савременом и безбедном простору и радити у безбедним условима на најсавременијој могућој опреми, 4.0 је у питању, где ће своја практична знања и вештине која буду стекли у Тренинг центру моћи да примене и у индустрији. На тај начин одговарамо у потпуности потребама индустрије Панчева и Јужног Баната, моћи ћемо да радимо преквалификације и доквалификације како бисмо обезбедили тржишту савремену радну снагу“, рекао је Ненад Дојчиновић.

Након полагања камена темељца у Медијатеци школе Габријела Грујић, директорка Канцеларије за дуално образовање и НОКС представила је кључне измене и допуне Закона о дуалном образовању који има за циљ даље унапређивања дуалне образовне платформе, ради осигурања квалитета образовања и лакше транзиције младих ка свету рада у својој земљи.