Вести

Поштовање Устава без нове тачке поделе

– Нема разлога да се током ове године не усвоји закон о финансирању Војводине – сматра председник Одбора Скупштине Војводине за буџет и финансије Јован Лазаров.

 

Он је изразио уверење да ће Покрајинска влада сачинити предлог тог закона и упутити Скупштини Војводине на усвајање, а она ће га, као овлашћени предлагач, упутити Народној скупштини која је надлежна за доношење закона. Цео тај процес, како је навео, био би спроведен у координацији с Републиком. 

 

– Суштина доношење тог закона да се испоштује уставна обазева и да имамо предвидивост финансирања надлежности Покрајине – рекао је за „Дневник” Лазаров. – Уставом је једино могуће да се покрајина финансира на основу закона о преносу надлежности, а велики део тог закона је Уставни суд оценио неуставним, тако да имамо доста замршену ситуацију.Он је истакао да Војводина није изоловано острво, него је саставни део финансијског система Србије.

 

Подсетимо, на доношење поменутог закона чека се готово деценију, с обзиром на чињеницу да га је, по Закону о спровођењу Устава, требало донети до краја 2008. године, али то до данас није учињено.Време не може да се врати, али коначно би требало да се стави тачка на ту тему усвајањем тог закона, а пре тога изменом правног акта о надлежностима јер су та два документа уско повезана: закон о финансирању се доноси на основу закона о надлежностима.    

 

Нова покрајинска власт, која с Републичком владом ради на реализацији капиталних пројеката важних за бржи развој Војводине, попут изградње Фрушкогорског коридора, брзе саобраћајнице између Новог Сада и Зрењанина и Зрењенина и Београда, пруге између Београда и Суботице, затим на изградњи Клиничког центра Војводине, који ће добити нових 30.000 квадратних метара и другим пројектима, заинтересована је за то да се закон о финансирању усвоји што пре.

О томе је више пута говорио председник Покрајинске владе Игор Мировић, а обећење да ће закон бити усвојен дао је и сам премијер Александар Вучић на конференцији за новинаре након заједничке седнице Републичке и Покрајинске владе у октобру прошле године. Премијер је тада казао да ће републичке власти донети закон о финансирању Војводине, али није прецизирао кад. Он је рекао и да Покрајина добија седам одсто расхода из државног буyета, додајући да се Покрајинска влада бави развојним пројектима и нема обавезе да исплаћује пензије и плате у јавном сектору.

 

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је у јавности више пута истакао да је нова власт у Покрајини заинтересована за то да се закон о финансирању усвоји и иницира разговоре на ту тему, али, како је нагласио, о томе одлучујућу реч има Скупштина Србије. Мировић је рекао и да је тај закон важан јер доноси предвидивост.

 

– То није закон који ће поставити нову тачку подела, него тачку разрешења, посебно у делу рада оних установа чији је оснивач Војводина. Због тога је потребан закон – рекао је раније новинарима Мировић, додајући да ће његова влада иницирати то питање и да за бржи развој покрајине Војводине жели стабилан, предвидив модел финансирања.

 

ДС ништа није урадио

 

Све до 2012. године Демократска странка је била на власти на свим нивоима, али закон о финансирању никад није дошао на дневни ред. Поједини покрајински функционери ДС-а, док су демократе биле на власти у Војводини, на питање зашто није никад био ни предложен закон о финансирању, дали су одговор да тадашњи председник Србије и лидер ДС-а Борис Тадић није био за то.