Вести

Председник Србије Александар Вучић у посети "ZF" фабрици у Панчеву

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, током обиласка радова на изградњи друге фабрике немачке компаније "ZF Fridrihshafenу" панчевачкој Северној индустријској зони, да ће Панчево постати ново средиште ауто-путева, пошто ће се градити наставак београдске обилазнице, али и ауто-путеви до Зрењанина и Вршца.

Вучић је рекао да ће бити изграђен ауто-пут од Панчева до Зрењанина, али да је планирана и изградња наставка ауто-пута у оквиру београдске обилазнице, на тзв. сектору Ц, од Бубањ Потока до Панчева.

„Такође и брза саобаћајница комбинована са аутопутем до Вршца. Биће ово ново средиште ауто-путева“, истакао је Вучић.

Он је рекао да је до сада у "ЗФ" у Панчеву запослено око 1.740 радника, од чега је из Панчева и околине њих скоро 1.000.

Вучић је додао да је у Панчеву скочила цена стамбеног квадрата са 900 на 1.700 евра.

Председник Србије Александар Вучић је током обраћања истакао да је данас велики дан за Србију, додајући да је немогуће објаснити људима колики је ово корак напред.

– Својевремено када смо разговарали са људима из ZF, и када сам Меркел рекао да "ZF" долази код нас, она је била одушевљена – додао је председник.

Имамо гиганта немачке индустрије, и борили смо се и трудили, навео је Вучић.

– "ZF" је променио будућност и Панчева и Баната. Панчево ће бити ново чвориште ауто-путева – додао је председник.

Како је додао, дуално образовање је за Србију од изузетне важности, чиме ће се Србија још више бавити у будућности. Србија, како је додао, знатно се разликује од региона када је у питању дуално образовање.

– 250 милиона евра отишло је у нови погон, и 600 радних места су велике вести за Србију. Ово је за нас живот, ово нам доноси живот, болнице, путеве, посао за људе, виши животни стандард. Ово је оно што мења Србију више него ишта. Невероватно је колико сам срећан када видим оволики погон који ће бити завршен за неколико месеци. желим да позовоем све наше људе који живе у иностранству, вратите се у своју земљу. запошљавамо све више странаца – прича Вучић.

Тренд повратка људи је кренуо, а ја молим људе да се врате што брже, навео је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас, након обиласка радова на изградњи друге фабрике немачке компаније "ZF Fridrihshafen" у панчевачкој Северној индустријској зони, да је "ZF" прави гигант најмодерније немачке индустрије и да такве фабрике мењају Србију брже него било шта друго.

Вучић је у обраћању истакао да је ово велики дан за Србију и да ће та фабрика пуно донети Панчеву и Банату, као и целој земљи.

Он је рекао да када је својевремено обавестио у Давосу Ангелу Меркел да "ZF" долази у Србију, да је била изненађена и да му је честитала и истакла да је то огроман успех за Србију.

„Ово је прави гигант немачке индустрије и то оне најмодерније“, истакао је Вучић.

Казао је да је држави остало да заврши потребне трафо станице и путеве и поновио да ће Панчево, попут Чачка и Ниша, бити ново чвориште ауто-путева.

„Ускоро ће се градити обилазница на сектору Ц са мостом на Дунаву код Винче, али и ауто-пут до Зрењанина и брзе саобраћанице ка Вршцу. Тако ће Панчево бити још значајније саобраћајно повезано“, казао је Вучић.

Додао је да је данас питао представнике "ZF" како држава може још да помогне и да су му рекли како су им потребни школовани млади људи, и са средњом школом и факултетом.

Они ће имати у "ZF" добра примања и остаће у Панчеву, навео је Вучић.

Нагласио је да Србија сада има и посебну Канцеларију за дуално образовање и подсетио да смо преузели немачки, швајцарски и аустријски модел дуалног образовања, због чега сада 69 одсто ђака који кроз њега прођу одмах по завршеном школовању нађу посао.

„Са друге стране, свега 42 одсто оних других одмах по завршеном школовању добије посао. Дуално обраозвање ће бити огромна компаративна преднсост Србије у будућности“, казао је Вучић.

Додао је да није суштина у томе колико је држава дала субвенција за нови погон "ZF" који је вредан око 250 милиона евра и где ће бити 600 нових радних места, већ што ће људи ту имати будућност.

Нагласио је да ће нова фабрика "ZF" бити најдигиталнија и најзеленија фабрика у "ZF" систему у целом свету.

„То за нас значи живот и доноси нове болнице, путеве, посао за људе и виши животни стандард и мења Србију брже него било шта друго. То значи и већу одговорнсот и озбиљност за све нас. Срећан сам када видим да ће оволики погон већ за неколико месеци бити завршен, где ће радити наши најбољи људи и моћи пристојно да живе од свог рада“, истакао је Вучић.

Позвао је све наше људе који живе у иностранству да размисле о повратку, с обзиром да у Србији има све више посла и запошљавамо све више странаца.

„Постоје неки трендови који нису лоши. Ускоро ћете чути и податке са пописа. Никад није добро када се смањује број становника, али имајући у виду разлику између живорођених и умрлих – значајно је боље него што смо очекивали, јер је тренд повратка људи кренуо. Молим људе да се брже врате у своју земљу, јер има овде добрих прилика“, нагласио је Вучић.

Захвалио је "ZF" што улажу у Србију и што су информисали канцелара Олафа Шолца о свом раду у Србији.

Вучић нагласио да је трговинска размена Србије и Немачке у првих девет месеци била шест милијарди и 36 милиона евра и да се очекује да размена до краја године буде 7,5 милијарди евра.

„А за две године када то пређе 10 милијарди евра, онда једна тако мала земља као што је Србија неће бити неважан партнер тако снажној и моћној економији као што је Немачка, која је за нас убедљиво први трогивнски партнер Србији и за нас по питању напретка наше земље најзначајнији и број један партнер, пријатељ и савезник и хвала вам на томе“, поручио је Вучић.

Ми ћемо свој техницки посао око фабрке да завршити на време и живело партнерство Србије и Немачке, закључио је Вучић.

– Изузетна ми је част што вас поздрављам испред компаније у Панчеву. Желим да се лично захвалим компанији на указаном поверењу и могућности да учествујем у овом стратешком пројекту. Наставићемо да радимо једнако ангажовано, посебно сада када видимо где нас је довела промишљена стратегија – рекао је представник компаније у Панчеву.

Посебну захвалност, упућена је председнику Србије који је имао слуха за овако велике пројекте, истакао је он.

– "ZF" наставља да буде лидер и инспиратор промена у електромобилности. То потврђују задовољни клијенти, партнери и сви остали са којима сарађујемо – наводи представник Грујић.

Стефан Фоншукман такође, изразио је срећу и неизмерну радост поводом успеха који је ова компанија постигла.

– Драго ми је да данас можемо да будемо пример сарадње међународне корпорације. Напредна мобилност која је одржива, сигурна, аутономна и приступачна. Са званичном најавом да изградимо фабрику 2, најављујемо једну од највећих инвестиција. Први производни погон у овом смислу – прича Фоншукман.

Фоншукман је истакао да је такође, захваљујући председнику Србије ова компанија дошла у Панчево, наводећи да су људи у овом граду посебни и спремни за сарању. Од појединца, локалне заједнице, па све до Вучића.

– Без Вучићевог интересовања, и посвећености осталих људи, "ZF" не би направио оволико велики корак у мобилност следеће комуникације – додао је он.

Амбасадорка Немачке Анке Конард истакла је да су Немачка и Европска Унија себи поставиле велике циљеве, а "ZF" је значајан покретач тог напретка.

– Без доприноса TF у Србији, све ово не би могло бити могуће – навела је Конард.

Конард је додала да је Немачка спремна за наставак сарадње са Србијом. Како је додала, збир инвестиција броји преко 4 милијарде, много радних места и слично.