Вести

Представљање реконструкције Градског језгра

Градоначелник Панчева Александар Стевановић, говорећи о другој фази уређења централног градског језгра, најавио је да ће овај јужнобанатски град, с обзиром да је постао важан индустријски центар, све више инвестирати у инфраструктуру.

“Уређивање централног градског језгра је и уређивање нашег града. Данас то можемо да радимо, јер имамо средства, с обзиром на то да је Панчево поново важан индустријски центар. То је нешто што нам, пре свега, омогућава инвестициона улагања. Ту мислим на изградњу и уређење комплетне инфраструктуре у нашем граду. Сви сте сведоци колико је ствари урађено у Панчеву у претходном периоду. Биће и много других ствари, које ћемо тек урадити, а уређење централног градског језгра је једна од најважнијих ствари у овој години. Очекује нас још и почетак радова на уређењу и рехабилитацији Тамишког кеја. То је нешто што такође најављујемо месецима. Очекује нас и почетак реконструкција неколико улица у нашем граду, а пре свега мислим на једну од најважнијих, жилу нашег града, Улицу Цара Лазара”, рекао је Стевановић.

Конкретно говорећи о уређењу централног градског језгра, Стевановић је истакао да ће се сви радови окончати у наредних 120 календарских дана.

“С обзиром да смо у октобру, а пред нама је зимски период, постоји реална могућност да ће бити и застоја у радовима, због временских прилика. У сарадњи са извођачем радова, којег смо одабрали путем јавне набавке, трудићемо се да овај посао завршимо што је пре могуће. Важно је да се напомене да смо планирали ове фазе радова тако да, изводећи радове на реконструкцији централног градског језгра, не ометамо комуникацију између одређених делова. Неће бити прекида у пешачким стазама и протоку људи кроз само централно градско језгро. Радо смо поделили тако да парк може да функционише, мало отежано због радова, али неће бити потпуно онемогућено кретање кроз парк”, рекао је Стевановић.

Конкретно о Улици Цара Лазара, он је рекао да ће се градска управа потрудити да све велике инвестиције, а биће их у будућности све више, на транспарентан начин представи новинарима, који ће те информације правовремено поделили са грађанима. Говорио је и о озелењавању Градског парка.

“Што се тиче зеленила у централном градском језгру, овим пројектом је и предвиђено проширење, односно повећање квадратуре под зеленим површинама, ако причамо о ниској вегетацији, односно о самој трави као зеленој површини. Што се тиче високе вегетације, односно стабала, искористићемо свако могуће место, где је то прихватљиво, да посадимо ново стабло, с тим што ћемо стабла садити смислено. Садићемо стабла која не угрожавају никога, ни у каквом смислу. То кажем, јер ми тренутно у Градском парку имамо различите врсте вегетације. Има ту и киселог дрвећа. Сам парк није унифициран. Он има своју лепоту, баш такав какав јесте, драгуљ је града Панчева. Али, у будућности, трудићемо се да садимо стабла која су за парковске намене. На сваком могућем месту ћемо посадити ново стабло”, нагласио је Стевановић.

Градоначелник Панчева осврнуо се и на злослутне претпоставке и малициозне коментаре мањег дела грађана, да ће круг у Градском парку бити порушен, уништен, те да ће садржаји за децу бити запостављени.

“Круг у парку остаје такав какав је. Он ће се наравно освежити, као и површина око њега. Пресложићемо и гранитне коцке које га окружују. Реконструконстуисаћемо и комплетну водоводну, кишну и фекалну канализацију, јавну расвету…Можда најважнија ствар која ће бити обухваћена овим радовима јесте реконструкција дечјег игралишта које се налази у Градском парку. Игралиште ће бити за нијансу померено ка градском музеју и биће урађено у складу са свим стандардима који су данас важећи. Највише ће се водити рачуна о безбедности деце, с обзиром да је игралиште, које је данас у парку, већ дотрајало и грађено у неком времену у којем нису били потребни стандарди који су данас потребни. Ми ћемо урадити ново, модерно игралиште, које ће бити потпуно безбедно за сву нашу децу. Поред овог игралишта, у паркићу у Масариковој улици, изградићемо још једно дечје игралиште, мање, неких 180 квадрата. Биће намењено искључиво мањој деци. Такође, у парку, на одређеним местима, биће постављене клупе за дојиље. Те клупе су се у Народној башти показале као веома корисне и ми смо желели да тај садржај буде и у Градском парку, закључио је Стевановић.