Вести

Превентивни прегледи на Зеленој пијаци – поклон медицинских сестара Панчевцима

У част Флоренс Најтингејл, жене која је била оснивач модерног сестринства, у свету се данас обележава Међународни дан медицинских сестара. Њих 234 раде у панчевачком Дому здравља, а мањи део њих данас је био ангажован у акцији превентивних прегледа на Зеленој пијаци. Акцију су организовали у сарадњи са ЈКП-ом „Зеленило”.

Под слоганом „Медицинске сестре - снага за промене, ефикасна и исплатива нега“, и у Панчеву је обележен Међународни дан медицинских сестара. Превентивни центар Дома здравља и ЈКП „Зеленило” су овим поводом организовали акцију превентивних прегледа на Зеленој пијаци.

Циљ данашње акције, која је посвећена Међународном дану сестара, јесте да обухвати што више људи. Ово место је најфреквентније у граду и много људи има прилику да преконтролишу своје здравље. Драго ми је што је оволики одазив и овакве ћемо акције организовати и у будућности, рекао је доктор Слободан Овука, директор панчевачког Дома здравља.

Морам да нагласим да је ЈКП „Зеленило“ раније организовало сличне акције, али само за своје запослене. Ово је први пут да у сарадњи са Домом здравља организујемо акцију за све наше суграђене, рекао је Марко Попадић, заменик директора ЈКП-а „Зеленило“. У Дому здравља раде 234 медицинске сестре, што није довољно, јер су потребе грађана много веће, наглашава главна сестра Дома здравља Јелена Куручев.

Од 2012. године 26 сестара је отишло у пензију а ниједна сестра није примљена. Ово је поклон сестара грађанима Панчева. Мере се масноћа у крви и шећер. Отварамо превентивне карте и утврђујемо ризичне факторе за незаразне болести. Највише пацијената, нажалост, има прекомерну тежину и масноћу у крви, рекла је Јелена Куручев, главна сестра Дома здравља.

Суграђани који су јутрос били на Зеленој пијаци кажу да им много значе превентивни прегледи, јер основне обављају без чекања и упута од изабраног лекара.

Притисак ми је повишен. Много ми значе овакве акције, рекла је Панчевка.

Утврдили су ми да имам висок притисак, а то нисам знала, рекла је друга Панчевка.

Дошао сам да бих проверио притисак и шећер у крви, рекао је Панчевац.

Међународни дан Медицинских сестара у свету обележава се 12. маја на рођендан Флоренс Најтингел, жене која је била оснивач савременог сестринства.