Вести

Промовисан активни туризам у Панчеву

У просторијама Туристичке организације Панчева промовисана је нова туристичка мапа града. Мапа активног туризма посебно указује на најзначајније туристичке потенцијале Панчева – реку Тамиш, Потамишје и Градску шуму са пешачким стазама, али и на манифестације карактеристичне за различита места. У ТОП- у је најављена и набавка катамарана, којом ће туристичка понуда града постати још разноврснија.

Промоција мапе активног туризма Панчева додатно ће указати на тачке и места најзначајније за туристичку промоцију града. Поред различитих манифестација, од „Дана Вајферта“ до манифестација карактеристичних за насељена места, мапа представља потенцијале Тамиша, Потамишја и Градске шуме. На мапи су обележени и локалитети значајни за туристичку промоцију – Бела Стена, Градска шума са бициклистичким стазама, биљни и животињски свет. Аутор активне мапе је архитекта Александар Станојловић, а мапа ће бити представљена на Сајму туризма.

- Први пут ћете имати прилику да видите мапу активног туризма, коју смо припремили, која управо иде у циљу развоја туристичке понуде града и самог активног туризма. Оно што ћете приметити на самој мапи је да она обухвата наше централне приче – реке Тамиш и Дунав. Некако морам да признам да су Панчевци мало упознати с потенцијалима наших река, а да чак и они људи који имају чамац у Панчеву више иду ка Дунаву него што иду ка Тамишу – изјавио је на промоцији активне мапе Бранислав Ровчанин, директор ТОП-а.

За промоцију наутичког туризма Панчева значајна је и набавка катамарана, најављеног за следећу туристичку сезону. Промоција активне мапе одржана је у оквиру Европске недеље мобилности, манифестације која промовише алтернативне начине превоза, од бицикала до чамаца и коју већ шест година обележава Град Панчево.

- Код набавке катамарана који ћемо добити захваљујући партиципативном буџетирању има двоструки значај – и промоција речног саобраћаја и добра туристичка понуда. Јуче сам добила податак да ми, на ушћу Тамиша у Дунав, имамо два светионика, али су они посебни зато што су идентични. Тога нигде у свету нема, ако говоримо о ушћу реке у реку. То је један туристички потенцијал и они су посебни зато што су идентични, то је добар потенцијал и могућност за туристичку понуду. То је један туристички потенцијал и јако добра могућност за туристичку понуду. Такође, нагласила сам да је потребна и иновација. Ове године, у сарадњи с Машинком школом Панчево, направићемо бициклофоне. То су тренажни бицикли који ће сви грађани Панчева моћи да користе и на тај начин, што ће окретањем педала стварати потребну енергију и пунити своје мобилне телефоне – најавила је Катарина Бањаи, градска већница за екологију.

Европска недеља мобилности биће настављена и у уторак постављањем бициклофона, тренажних бицикала, који омогућавају пуњење мобилних телефона на три локације у граду. На конференцији је указано и на значај заједничког рада на ребрендирању Панчева који спроводе Туристичка организација и Град Панчево.