Вести

Референдум о електрани на комунални отпад

Панчевчка Скупштина данас је одлучила да ће коначну одлуку о изградњи термоелектране за производњу струје од отпада, у сваком случају донети грађани на референдуму. Одоборници владајуће већине из Српске напредне странке, поред тога, скренули су пажњу на седници, која је сазвана на захтев опозиције, да се тренутно прави само студија изводљивости за ову инвестицију, која треба да покаже да ли је идеја да се таква термоелектрана гради, уопште реална. Одборници су такође данас после оставке досадашњег директора Зеленила, за вршиоца дужности директора изабрали Владиславу Чолић.

Протокол о изради студије изводљивости за изградњу термоелектране за производњу енергије од отпада, коју би радиле кинеске фирме, изазвала је панчевачку опозицију да тражи и седницу панчевачке Скупштине како би се више сазнало о овој могућој инвестицији и утицају на животну средину. Одборници из Демократске странке, Лиге социјалдемократа Војводине, Социјалистичке партије Србије и Покрета Доста је било, тражили су да се расправља, како су навели у захтеву, о реализацији пројекта.

- Шта ми тражимо, као закључак, јесте да ни Скупштина града Панчева, ни веће, ни сам градоначелник, не може донети самостално једну овако битну одлуку, већ да се све то заврши једним референдумом на локалном нивоу свих грађана и грађанки Панчева, и то у што краћем року, пре него што бисмо зашли дубоко, касније, у реализацију овог пројекта и можда и избегли, неминовно, да се то и деси у Панчеву, а да пре тога нисмо питали грађане и грађанке Панчева шта мисле о томе – рекао је Владан Кељевић, шеф одборничке групе ЛСВ.

- Не може нико од нас, ни нас 70, нити било ко да донесе тај тип одлуке. Сачекаћемо, видећемо шта ћете нам рећи, али без обзира на то морате да знате да смо ми пролазници и да оно што донесемо данас, или ових дана, или за две и по године ће имати далекосежне последице по генерације које ће наставити да живе у овом граду, осим ако се сви не иселе из ове земље. Хоћу да кажем да је врло озбиљна тема, о којој не можемо, сигурно, да нађемо неки заједнички консензус, али морамо да расправљамо о томе – рекао је др Душан Стојић, шеф одборничке групе ДС.

Одговор је стигао из редова владајуће већине када је шеф Одборничке групе Српске напредне странке, Жељко Сушец, поред примедбе да је за сада реч само о протоколу за израду студије изводљивости, најавио да ће, у сваком случају, о томе одлучивати грађани.

- Скупштина Панчева се обавезује да ће пре потписивања акта, који би представљао почетак почетак реализације горе наведеног пројекта, у складу са чланом 84 Статута града Панчева, Службени лист града Панчева број 25/15 и 12/16 расписати референдум, на коме би се грађани Панчева изјашњавали да ли су сагласни да се на територији Панчева гради електрана за производњу електричне енергије од отпада у Републици Србији, а на основу резултата студије оправданости, која се израђује у складу са законом Републике Србије, којим се уређује планирање, изградња објеката, и којим се, нарочито, одређује еколошка, друштвена, финансијска, тржишна и економска оправданост пројекта – рекао је Жељко Сушец, шеф одборничке групе СНС.

Разлози да се размишља о овој инвестицији су, како је рекао градоначелник Саша Павлов, то што је комунална депонија већ сада један од великих извора загађењеа, и да би се тим отпадом требало ефикасније управљати, али и то што би требало привући инвестиције ради повећања броја радних места.

- То су биле неке основне чињенице о којима смо размишљали, о којима смо разговарали у оквиру Градског већа, размишљајући о томе да уопште започнемо разговоре са Министарство рударства и енергетике и са две кинеске компаније, да започнемо разговоре и размену података око прављења студије исплативости једног оваквог пројекта. Значи, нико из Београда ништа није наметнуо. Није наметао Вучић, није наметало Министарство енергетике и рударства, није наметао нико – каже Саша Павлов, градоначелник Панчева.

Павлов је нагласио и да је у питањи само израда Студије а не почетак градње електране и да због политичких поена, не треба плашити грађане. О садржају Студије Скупштина ће бити обавештена.

- Да ми овде нешто желимо да сакријемо, поштовани пријатељи, не би на Скупштину ни као информативна ишла тачка о потписаном меморандуму, јер за тако нешто нисмо имали обавезу, имајући у виду да не преузимамо никакву правну обавезу, али с обзиром да сматрамо ово питање веома крупним и да морамо да га решимо на најбољимогући начин, зато смо вас информативно упознали са тим. Информативно, јер још увек немамо податке и чињенице. Имаћемо их оног тренутка када завршимо студију – додао је Павлов.

Опозициони одборници су, како су рекли, седницу Скупштине тражили јер је било предвиђено, да ова тачка буде само информативна и да су желели, између осталог, да поставе и питање да ли и ова инвестиција има везе са новом уредбом о повлашћеним произвођачима електричне енергије

- Не бих могао да назовем било каквом политизацијом, заиста не могу да коментаришем, јер заиста овде само хоћемо да сви будемо јако добро информисани о свему томе шта нас чека, наравно, по питању заштите животне средине и свему томе што може бити последица, односно бенефит, који Панчево кроз овако један пројекат, уколико до њега дође или не, има – рекао је Владан Кељевић шеф одборничке групе ЛСВ.

- Постоји велика шанса да ћемо ми сви да плаћамо, а да ће страни инвеститори, који ће овде да дођу и да уложе, да се на томе богате, односно да зарађују. Дакле, оно што је проблем, што може да се деси, да, у целој причи, грађани Панчева имају штету, да Србија има корист у еколошком смислу, а да страни инвеститор покупи комплетну економску корист – рекао је Никола Ћебић, шеф одборничке групе Покрет ДЈБ.

- У овом протоколу нигде не пише да ће град Панчево имати финансијске обавезе, значи никад не бисте имали потребу да спустите то на скупштину, а ви сада тврдите да хоћете и референдум. Хоћете, зато што смо ми рекли референдум – рекао је Зоран Јовановић, одборник ДС.

- Ми говоримо о нашем стандарду, нашој култури, о томе како ће се то овде применити. Најмања електрана је три мегавата, а та три мегавата значи најмању количину комуналног отпада од сто хиљада тона на годишњем нивоу. То значи да Панчево, које производи око педесет хиљада тона на месечном нивоу, сигурно не задовољава потребе те најмање електране – рекла је Нада Кирбус, одборница СПС.

- Ми ћемо увек позвати грађане Панчева да гласају против било каквог довлачења смећа у Панчево и стварање неке државне депоније овде, а ово подржавамо и ово је одлична ствар, ово је светски тренд да се од смећа прави енергија и да се и елиминише смеће и да се то искористи за нешто корисно и буде и радних места, али понављам, никакво довлачење смећа и прављење од Панчева државне депоније – рекао је Срђан Гламочанин, шеф одборничке групе СРС.

За израду Студије биће коришћени само подаци о отпаду сакупљеном на територији Панчева пошто на то обавезује и Декларација о политици заштите животне средине Панчева од 2001. године.

- Сматрам се одговорним родитељем, имам двоје деце која живе овде и која имају намеру да овде живе и апсолутно не желим да угрожавам, нити да нарушавам животну средину, не ја, него сви људи који овде седе, закључно и са вама, тако да су врло јасни полазни параметри припремљени и биће дати за израду студије изводљивости. Значи, о количини отпада који се овде генерише, о забрани да се овде било који отпад довлачи, увози, или како већ другачије, и са тим ће бити упознато и Министарство и Влада и кинески партнери. Према томе, на основу тога, они ће донети одлуку о томе да ли ће, уопште, да раде даљу студију изводљивости и да ли ћемо ми имати потребу да организујемо референдум – закључио је Павлов.

За предлог Српске напредне странке да се Скупштина обавезује да ће пре потписивања било каквог акта који би значио почетак изградње термоелектране, расписати референдум гласало је 44 одборника из редова напредњака, али и Српске радикалне странке. Против су биле деморкате и одборници Социјалистичке партије Србије, а уздржани Лиге социјалдмеократа Војводине и Покрета Доста је било. Потврђено је у панчевачкој Скупштини да ће убудуће ЈКП Водовод и канализација Долово санабдевати водом, док ће смеће из овог села одности панчевачка Хигијена. Становници Долова подељени су у ставу према оваквој одлуци, сматра Соња Радивојев одборница ЛСВ.

- Оно што не одговара ни једном становнику нашег села јесте цена. Како то тренутно изгледа, цена ће за десет посто бити већа у односу на цену која је сада. Питање је колики ће бити проценат наплате воде – рекла је Соња Радивојев, одборница ЛСВ.

- Доловци знају да Долово има довољно воде за снабдевање, за своје потребе, да је вода квалитетна, да је неупоредиво бољег квалитета од градске воде и с обзиром на то не видим сврху, не видим, уопште, интерес Долова у прикључењу на градску мрежу – рекла је Горана Петровић, одборница СРС.

 

Скупштина је усвојила и оставку Драгана Катуце на место директора ЈКП „Зеленило“, а на место вршиоца дужности директора изабрала Владиславу Чолић, инжењера пољопривреде из Банатског Новог Села, која је до сада била директорка ЈКП „Банатско Ново Село“.