Вести

Селидба уметничког павиљона у Народну башту

Стаклени павиљон, постављен испред Музеја за време Бијенала, сели се у Народну башту. На том месту ће бити изложбени простор, а његова коначна локација требало би да буде панчевачка „Барутана”, која је такође део Народне баште. Разрешен је проблем како пребацити ликовни покретни павиљон из Градског парка у Народну башту, његово коначно одредиште.

Испред Музеја је постављен 17. септембра прошле године, током 16. Бијенала уметности. Данас су радници „Зеленила” и фирме која је постављала павиљон уклањали и последње његове делове из центра града. Осим локације, не мења се ништа, јер ће овај покретни изложбени простор и даље служити уметности, казао је Немања Ротар, директор Културног центра, установе која је помагала Студентској унији Панчева да у оквиру пројекта направи павиљон. То је први пројекат који је рађен у сарадњи са једном невладином организацијом – Студентском унијом Панчева. Град је добио инфраструктурни објекат. Први пут се тако нешто у Панчевy урадило. Покровитељ је НИС. Идеја је била да павиљон буде искоришћен за потребе Бијенала. Тако је и било. Сада се сели у Народну башту, где ће се такође користити за културне потребе, рекао је Немања Ротар.

У „покретној“ галерији од 52 квадратна метра излагаће и ликовни и визуелни уметници. Ко жели изложбу, може да се јави и Културном центру и „Зеленилу”, предузећу које ће наредних година одржавати павиљон. Културни центар нам је уговором уступио павиљон. Привремено ће бити постављен у Народној башти. У сарадњи са Културним центром, у њему ће бити организоване изложбе, књижевне вечери, а „Зеленило” је преузело бригу и одржавање павиљона, рекао је Драган Катуца, директор ЈКП-а „Зеленило”. Директор „Зеленила” Драган Катуца каже да је крајња идеја да павиљон за неколико година употпуни простор „Барутане”, која је такође део Народне баште. Прављење и постављање павиљона је са 2,5 милиона динара финансирао НИС.