Вести

Шетња поводом Светског дана слепих и слабовидих

Панчевачка Организација слепих и слабовидих особа сваке године обележава, 15. октобар Међународни дан слепих, како би свим суграђанима скренула пажњу на њихове потребе и проблеме. Ове као и неколико година уназад, свој дан обележили су најпре шетњом уз помоћ белих штапова улицама Панчева, а онда и пријемом у Градској управи.

Ружица Антић подпредседница Међуопштинске организације поводом Светског дана слепих и слабовидих особа који се обележава 15. октобра, Међуопштинска организација слепих и слабовидих Панчева организовала је шетњу особа са белим штапом кроз центар Панчева. Акција има за циљ подизање свести грађана, јер друштво у целини слабо примећује слепе и слабовиде особе, каже Златибор Лазаров, председник Међуопштинске органиозације слепих и слабовидих особа.

- Овај дан обележавамо шетњом кроз град. Циљ нам је да нас људи препознају и да на неки начин привучемо пажњу. Пажња, мислим, да нам не мањка у последње време и да нас људи препознају – рекао је Златибор Лазаров.

Као и претходних година обележавању Међународног дана белог штапа прикључиле су се и слепе и слабовиде особе из Дома слепих у Панчеву.

- То што имамо оштећење вида, многим људима не би требало да представља проблем. Особе које имају оштећен вид, су исте особе као и друге, којима можда треба помоћи са неке друге стране – казао је Игор Петровић из Дом слепих у Панчеву.

Заједно са слепим и слабовидим особама, у шетњу улицама Панчева кренуо је и Миленко Чучковић, члан Градског већа задужен за рад, запошљавање и социјалну политику, који их је након шетње примио у Градској управи. У разговору који је уследио као један од највећих проблема са којима се срећу слепи, наведена је немогућност запошљавања.

- Што се тиче запошљавања, настојаћемо максимално да помогнемо. Законске основе постоје, али још увек није завршено оно што смо планирали. Мислим да ћемо у току наредне године, успети да запослимо неколико особа преко јавних радова или на неки други начин – изјавио је Миленко Чучковић, члан Градског већа.

Поводом Међународног дана белог штапа, у просторијама организације постављена је изложба радова у декупаж техници.

- Неколико нас ради које нисмо потпуно слепе. Имамо и видећих жена које нам помажу. Ово се може радити са јако мало вида, а значи мени и свима. Четвртком се састајемо по 2 сата. То прође јако брзо јер волимо то што радимо – казала је Ружица Антић подпредседница Међуопштинске организације.

Међуопштинска организација слепих и слабовидих Панчево је једна од најстаријих у бившој Југославији. Основана је 1946 године, тако да ће 18. октобра обележити 70 година постојања. Свечана академија биће одржана у Геронтолошком центру, уз пригодан културно уметнички програм.