Вести

Скупштина одлучила: Енес Тасо заслужни грађанин Панчева

Одборници Скупштине града донели су одлуку да Енес Тасо, генерал мајор у пензији, добије звање заслужног грађанина Панчева. У образложењу наведено је да је генерал Тасо лично учествовао у заштити живота људи и добара приликом разних елементарних непогода, као и да је веома цењен у војним круговима као изузетан стручњак, високи професионалац, који је због личних особина, међу резервним саставом војске у Јужном Банату, познат као омиљени старешина. Звање заслужног грађанина Панчева генералу Енесу Таси биће уручено на свечаној седници Скупштине града Панчева, која је заказана за 8. новембар.

 Иницијативу да се генерал-мајор у пензији Енес Тасо, предложи за заслужног грађанина Панчева, заједно су упутили градоначелник Саше Павлов и председник Скупштине Тигран Киш. Образлажући иницијативу, градоначелник Саша Павлов, казао је да за то нема велике потребе јер сви јако добро знају ко је генерал мајор Енес Тасо, и које су његове залуге за многе суграђане и сам град Панчево. Генерал мајор у пензији, Енес Тасо, обављао је дужности командира вода и чете, заменика команданта батаљона, команданта репрезентативне 51. механизоване бригаде која је била стационирана у Панчеву од оснивања до расформирања.

- Лично је учествовао у заштити живота људи и материјалних добара приликом поплава, пожара, зимских и других елементарних непогода. један је од ретких учесника чак 36 методско – показних вежби највишег домаћег и иностарног врха. Осим у Панчеву службовао је и у Вршцу и сарајеву. У рату 1991 – 1992. био је командант бригаде у источној Славонији и начелник Оперативног одељења у Штабу Друге војне области у сарајеву. Приликом извлачења команде Друге војне области из Сарајева, часно вршећи дужност, у масакру у Добровољачкој улици у Сарајеву, био је тешко рањен. У војним круговима цењен као изузетан стручњак, високи професионалац, а због личних особина међу резервним саставом Јужног Баната и спремности да уважи личн проблеме сарадника, познат као омиљени старешина - казао је градоначелник Саша Павлов.

Признање заслужан грађанин Панчева одлази у праве руке, казао је Жељко Сушец, шеф одборничке групе СНС-а. Генерал Тасо представља пример свима како се воли и брани и честито понаша официр када брани државу.

- Генерал – мајор Енес Тасо, требао би да буде промер нама, и свим будућим генерацијама, како се воли и брани, честито понаша официр, који је поштено бранио своју држави и свој народ. Генерал-мајор Енес Тасо, за све заслуге које је обављао као активни официр, постао је понос не само Панчева, Јужног Баната, и целе републике Србије. Одборничка група СНС-а сматра да ово изузетно признаје, заслужан грађанин града Панчева, одлази у праве руке и ја бих у име одборниче групе СНС, генерал – мајору енесу Тасу, честитао на овом признању, да му пожелим много здравља и среће и да се још дуго година срећемона улицама најлепшег нашег града на обали Тамиша – изјавио је Жељко Сушец, шеф одборничке групе СНС – а.

Ипак оно што га је највише одликовало је то што је увек прво водио бригу о онима којима командује, казао је Рајко Мијовић, одборник СДПС-а. Док је Срђан Гламочанин, шеф одборничке групе СРС-а, казао да је генерал Енес Тасо, раније требао да добије ово признање. Због војних заслуга генерал Тасо одликован је Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом народне армије са сребрном звездом, Орденом заслуга за народ са сребрном звездом, а за изванредно командовање добитник је и награде „22 децембра“.