Вести

СУСРЕТ ГРАДОНАЧЕЛНИКА БГ И ПА: Могућ систем јавног превоза два града

ПАНЧЕВО - Београд и Панчево могли би убудуће да имају јединствен систем јавног превоза, бициклистичку стазу преко Панчевачког моста, као и заједничко представљање на сајмовима туризма, поручили су данас градоначелници два града Синиша Мали и Саша Павлов.

Мали је новинарима рекао да ће два града радити на обједињавању система јавног превоза, јер тај систем, како је навео, није добро дефинисан, а велики број људи из Панчева ради у Београду.

У плану је, додао је Мали, продужење линије 108, сређивање стајалишта дуж Панчевачког пута, као и решавање проблема нелегалног превоза.

"То су веома важне теме, ако то решимо, а учинићемо све да тако буде, користи ће имати становници оба града", рекао је Мали.

Он је навео и да ће се Београд потрудити да се кроз измене Закона о безбедности саобраћаја уведе једна бициклистичка стаза на Панчевачком мосту, како би се бициклистима изашло у сусрет, да се, и на тај начин, повежу два града.

Подсећајући да је Београд основао недавно две слободне зоне, у Обреновцу и на Палилули, Мали је истакао да ће се град потрудити да привуче инвеститоре на Палилулу, што ће значити грађанима Панчева.

"Запрепашћен сам податком да је у претходних 12 година у Панчеву угашено 12 фабрика, а посао изгубило више од 50.000 људи и зато ћемо се потрудити да привучемо инвеститоре и у Панчево", рекао је Мали.

Он је додао да је једна од тема састанка била и чвршћа сарадња у туризму, те да су могућа заједничка учешћа на сајмовима туризма два града. "За претходних шест месеци, у Београду је било 14 одсто туриста више, него прошле године у истом периоду.

Ако је неко већ дошао у Београд, нема разлога да не оде и у Панчево, јер Панчево има шта да понуди", рекао је Мали.

Градоначелник Београда је додао и да је Београд започео јавна-приватна партнерства, систем обједињене наплате, као и рационализацију у градској управи и јавним комуналним предузећима и да је спреман да сва знања и искуства подели са Панчевом.

"Ово је почетак једне ефикасније сарадње у циљу побољшања квалитета живота становника оба града", рекао је Мали и позвао панчевачког колегу да дође у Београд до краја године.

Градоначелник Панчева Саша Павлов захвалио је Малом на посети, наводећи да је ово историјска посета, јер више од 20 година ниједан градоначелник Београда није био у Панчеву. Он се захвалио градоначелнику на помоћи коју је Београд пружио Панчеву недавно, када је том граду била неисправна вода за пиће брзим слањем цистерни са пијаћом водом.

Он је додао да очекује да ће реализација пројеката у Београду, попут "Београда на води" имати позитивне ефекте и за Панчево. Павлов је рекао да су формиране и радне групе које ће радити на разматрању наведених пројеката. Након састанка, двојица градоначелника посадили су дрво пријатељства у парку "Народна башта" у знак добре сарадње и сећања на посету.