Вести

У Ковачици амбасадори ЕУ у Србији

Састанком амбасадора Европске уније у Србији, који је организован у Ковачици, свечано је обележен почетак председавања Словачке, Европском унијом у следећих 6 месеци. Овом састанку присуствовали су и шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт и Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције у влади Србије, која је након састанка казала да очекује да ће 18. јула бити организована међувладина конференција на којој ће бити отворена преговарачка поглавља 23 и 24.СхареТхис

Преговарачка позиција за отварање поглавља 23 и 24 је усвојена и биће послата Влади Србије, казала је Јадранка Јоксимовић, министрака за европске интеграције, након састанка са амбасадорима држава чланица ЕУ којем је присуствовао и Мајкл Давенпорт, шеф Делегације ЕУ у Србији. Отварање поглавља 23 и 24 је сигнал да се реформски процес, од владавине права преко борбе против корупције, одвија на позитиван начин, мада је још пуно посла пред Србијом када се отворе поглавља.

-Отварање поглавља, 23 и 24 у преговарчком процесу значе за земљу кандудата, да је то стабилна земља, то је добр сигнал инвесторима јер тамо где су отворена поглавља 23 и 24, подразумева се постигнут ниво реформи и стабилности. Убрзан процес даљих реформи. То има и конкретан ефекат као и порука коју ми као земља шаљемо, у погледу стабилности, али и потенцијалних инвеститора- изјавила је Јадранка Јоксимовић, министарка у Влади Србије.

Мајкл Девенпорт, шеф Делегације ЕУ у Србији, казао је да је отварање поглавља 23 и 24 нова фаза европских интеграције Србије, као и да је састанак у Ковачици, добра прилика да се ван Београда организује редован састанак амбасадора чланица ЕУ и прилика да се разговара о конкретним резултатима Самита у Паризу.

-Мислим да је то врло добра порука, добар тренутак за Србију и као и увек, могу да кажем да смо ми у делегацији ЕУ у Србији спремни за конретну сарадњу што се тиче примене свих обавеза у вези са акционим плановима- рекао је Мајкл Девенпорт, шеф делегације ЕУ у Србији.

Састанак амбасадора Европске уније организован је у Ковачици на иницијативу Словачке амбасаде, а у част почетка председавања Словачке Европском унијом. Словачка је и до сада подржавала политику проширења ЕУ, исткла је Дагмар Репчекова амбасадорка Словачке у Србији, додајући да ипак Словачка као председавајућа не одлучује сама, већ у сарадњи са осталим чланицама ЕУ.

-Мислим да у томе можемо да будемо доста добри, јер разумемо српску душу зато је за данашњи састанак изабрана Ковачица, где живе четири народа - српски, словачки, мадјарски и румунски- рекла је Дагмар Репчекова, амбасадорка Словачке у Србији.

Након састанка, Милан Гарашевић, председник општине Ковачица, амбасадорима држава чланица ЕУ, представио је развојне потенцијале Ковачице.

-Ово има огроман значај за једну средње, малу, општину као што је Ковачица. Имали мсо прилику да испред 24 земље покажемо потенцијал улагања у општину Ковачица и да им понудимо то што имамо, као и разлоге инвестирања у Ковачицу. Зато је значај свега овога огроман. Можемо да им понудимо повољен пацеле у радним зонама, опремљеним инфраструктуром, брзо добијање дозвола, и брза бирократска решења на пројектима који су потребни за остваривање свега тога изјавио је Милан Гарашевић, председник општине Ковачица.

 

Амбасадори држава чланица ЕУ у Ковачици су обишли Галерију наивне уметности и радионицу мајстора Немечека, који прави виолине.