Вести

Укључивање грађана у креирање буџета града

‒Градско веће је усвојило и предложило Скупштини града, да се грађани укључе у предлагање и усвајање одлуке о буџету града кроз пројект „Партиципативног буџетирања“. Обавезе градског већа биће да, у скаладу са приоритетима, планира средства за пројекте у одређеној области, које ће грађани предлагати.

Партиципативно буџетирање је процес који укључује јавност, односно грађане у процес израде и расподеле средстава буџета локалне самоуправе. Град Панчево је прошле године потписао и меморандум о сарадњи са Удружењем Балканска истраживачка мрежа, у пројекту „Партиципативно буџетирање“, а који је имао за циљ веће укључивање грађана у процесе израде, али и усвајања одлуке о буџету локалне самоуправе. Градско веће усвојило је и упутило Скупштини града предлог по ком би се оваква пракса наставила.

-Градско веће ће водити рачуна да у складу са планом Закона, економском ситуацијом и другим параметрима, определи део средстава која ће бити распоређена кроз партиципативно буџетирање, рекла је Ениса Аговић Хоти из Секретаријата за финансије.

Да би се овај пројекат спровео у дело Градско веће формираће радно тело, које ће бити задужено за организацију и спровођење свих фаза процеса партиципативног буџетирања. Обавеза Секретеријата за финасије је да када се уради нацрт одлуке о буџету то достави јавности, каже Ениса Аговић Хоти, секретарка Секретаријата за финансије.

-Онда ће у сарадањи са надлежним организационим јединицима омогућити да јавност прати приоритетне захтеве и пројекте, у складу са стратешким документима града, Стратегијом развоја града 2014 - 2020, Планом капиталних инвестиција и другим стратешким документима. И образложење нацрта Одлуке о буџету, укључиће све те активности које буду прошле процесе за доношење тих приоритетних пројеката- изјавила је Ениса Аговић хоти из Секретаријата за финансије.

 

Грађани би кроз анкетирање, прослеђивање информација медијима имали могућност да буду укључени у процес усвајања буџета града. Локална самоуправа има обавезу да изради и Грађански водич кроз буџет, који би био једноставан приказ Одлуке о буџету, а који би могли да разумеју сви грађани. Грађански водич кроз буџет би након усвајања био објављен на званичној интернет страници града Панчева и друштвеним мрежама.