Вести

Усвојен други ребаланс и Одлука о борби против узурпатора земљишта

Одборници Скупштине града усвојили су ИИ ребаланс градског буџета за 2016. годину. Повећање је око 46 милиона динара, што значи да ће буџет за 2016. годину бити нешто већи од 6 милијарди динара. Усвојена је и одлука о расписивању јавног конкурса за именовање директора у 3 градска и 4 сеоска јавна комунална предузећа. Основ за други ребаланс градског буџета је то што се буџет боље пуни него што је планирано.

За првих 6 месеци, повећани су приходи по основу зарада од око 20 милиона динара, приход од такси за легализацију у првих 6 мсеци су око 7 милиона, приходи од добити предузећа су већ сада 31 милион, што је више за 11 милиона од оног што је планирано за целу 2016. годину и све то даје могућност да се планира ИИ ребаланс градског буџета, каже Предраг Живковић, заменик градоначелника. Ипак није све тако лепо… Са друге стране умањују се приходи буџета за око 4 милиона динара, колико је мање стигло из Покрајине за регресиран превоз, смањење кредита за око 7 милиона динара. - Након спроведених корекција, укупни приходи буџета износе 6 097 822 000 динара, и састоје се од прихода и примања буџета града, у износу од 5 милијарди 913 милиона и 888 хиљада динара, и сопствених прихода индиректних корисника буџета, у износу од 183 834 000 динара – објаснио је Живковић.

Одборници Демократске странке имали су примедбу на то што је кредитно задужење преко 900 милиона. Како је казао Зоран Јовановић, очекивало се да ће бити смањено јер ни новац из кредита који су узети у 2015. години нису потрошени. На то је заменик градоначелника одговорио да се камате плаћају само за средства која се повуку. - Ви ћете пробити психолошку историјску границу, јер годинама преносите 920, 940, 960 милиона неутрошених средстава, да ћете пробити једну милијарду. Јавно то кажем, а нудим и опкладу, нека их прима председник Скупштине. У том смислу сам мислио да ћете смањити кредитно задужење за ову годину. Нема теоретске и практичне шансе да ви потрошите тај новац – рекао је Зоран Јовановић одборник ДС-а. - Не знам како је било претходних година, али ове године, када се склапају уговори са банкама, плаћа се камата само на повучена средства. Да ли ће то бити 100, 200, 600 или 6 милијарди, колико нам, наравно, не би било дозвољено и по Закону о јавном дугу. То је сада ирелевантно, јер камату плаћате само на повучена средства. Колико год се буде реализовало, имајте у виду да ће камата бити по овогодишњој ефективној стопи у износу који је нешто мањи од 2 посто. Сетите се да сте ви потписивали муниципалне обвезнице, и узимали кредите, када је камата била 7 ипо посто – рекао је Предраг Живковић, заменик градоначелника.

Одборници СПС-а сматрају да је дефицит превисок, а да се, по мишљењу Зорана Ашанина, смањују средства намењена за социјалну заштиту. Док је Лига социјалдмократа Војводине имала примеду да се наставља са узимањем кредита за инвестиције које не би требало проглашавати капиталним. - Овај износ од 947, скоро милијарду пренетих средстава је по нама доста забрињавајући. И по мени. Просто, извршна власт треба да обрати пажњу на то да ово није мали проблем, да се нађе начин да се предузму одговарајуће мере, ид а се ова ставка драстично смањи – рекао је Зоран Ашанин, одборник СПС-а. - Навешћу инвестицију под бројем 17, у комуналној делатности, то је пијаца у Глогоњу.

Израда техничке документације и извођење радова на постављању надстрешнице. До 1,7 милиона динара, заједно са ПДВ-ом. Ово за Глогоњце није једна од капиталних инвестиција, која би требало да се нађе на кредитном задужењу, пре завршетка канализације и реконструкције водоводне мреже у Глогоњу – казао је Оливер Петковић, одборник ЛСВ-а. Са те правне стране, ми око капиталних инвестиција немамо никакав проблем. Слажем се са тиме да ми имамо капиталне инвестиције веће вредности и мање вредности, неке су вама и вашој странци сигурно битније. Ми као власт смо се определили за списак инвестиција, чини ми се да их има око 80 – 90, које се финансирају из кредитног задужења – објаснио је заменик градоначелника.

 Расправа око ИИ ребаланса изазвала је и пре времена расправу око измене плана рада јавних предузећа, пре свега АТП-а који је овим ребалансом из буџета добио 50 милиона динара како би платио гориво. - Што се тиче ове позиције око АТП-а. Ви сте рекли да сте имали захтев и интервенцију. То ми је мало неозбиљно. Ипак је у питању 50 милиона динара, и једно озбиљно комунално предузеће које има свог директора који треба да планира ид а му неко одобри тај план – казао је Зоран Ашанин одборник СПС-а. Небојша Гајић вд директора овог градског предузећа, казао је да да су субвенције ове године скоро 3 пута мање него претходне, да цене карата нису мењане скоро 4 године, као и да је цена горива виша него прошле године. - Све то говори да је просто нереално било очекивати да је 89 милиона динара довољно за функционисање АТП-а. Подсетио бих одборнике да сам имао прилику да прочитам све студије које су рађене око ревитализације од 2008. године па до 2012. године, не улазећи у то која је странка или која је владајућа опција тада била на власти. Све студије суи тада приказивале све неопходне ствари, а и ја исто сада могу да поновим шта треба да се уради, али просто не знам зашто то нисте радили – питао је Небојша Гајић директор ЈКП “АТП”. - АТП је стална тема, незаслужено је стална тема. АТП мора да буде субвенционисан, ако хоћемо иоле пристојан превоз, ии оле приступачан превоз. Јавни превоз конкурише приватном превозу. И ових 163 милиона неће бити довољно до краја године. Биће најмање 200 милиона за те намене – рекао је Зоран Јовановић. Одборници су усвојили и одлуку да се распише јавни конкурс за именовање директора у ЈКП „Водовод и канализација“, Младост, АТП, као и ЈКП „Долови“ из Долова, ЈКП „Омољица, Банатском Новом Селу и Глогоњу, јер су на челу тих предузећа вршиоци дужности директора. На ову одлуку, шеф одборничке групе покрета Доста је било, Никола Ћебић поднео је амндман у коме се предлаже да током усменог оцењивања