Вести

Усвојен ребаланс и изабрани нови директори

Одборници Скупштине града усвојили су ИИИ ребаланс градског буџета. Основни разлог за ребаланс је одлука Министарства привреде да са 42 милиона динара учествује у реконструкцији Улице 7 јула. Овим ребалансом и АТП је добио и новац за набавку половних аутобуса на комприновани земни гас, а Хигјена за набавку половних аутосмећара. На данашњој седници одборници су, након спроведеног конкурса именовали директоре 3 градска и 2 сеоска јавно комунална предузећа. 

Основни разлог за ребаланс је одлука Министарства привреде да са 42 милиона динара учествује у реконструкцији Улице 7 јула, казао је Предраг Живковић, заменик градоначелника. ИИИ ребаланс искоришћен је и да се уради пренамена средстава, јер је било уштеда након што су завршене неке инвестиције. Приходи се остварују и боље него што је планирано, нарочито када је у питању порез на имовину, па је ту планирано повећање од 5 милиона.

- Што се тиче прихода од класичне буџетске потрошње, код пореза на имовину нарочито код физичких лица, постоји могућност да се средства увећају за неких 5 милиона. То је минимално али смо учинили овим ребалансом. Исто тако ставка која је планирана ИИ ребалансом, у износу од 500.000 динара, ради се о боравичној такси, сада је увећана за милион динара. Далеко боље се остварује закључно са ИИИ кварталом. Остварила се у износу од 90%. Мислим да постоји простор да се повећа на 1,5 милиона што смо и учинили овим ребалансом – рекао је Предраг Живковић, заменик градоначелника.

Оливер Петковић, одборник Лиге социјалдемократа Војводине, имао је промедбу, да се поново велика средства одвајају за АТП, али и да је дефицит буџета велики јер, како је казао, износи око милијарду и по односно 37% буџета.

- И у образложењу ребаланса стоји да је дефицит настао као резултат јавних инвестиција које ће град финансирати из кредитног задужења. Које су то инвестиције? Да ли се поплочавање платоа испред Скупштине може подвести под капиталне инвестиције, док у многим насељима нема исправне воде за пиће, нема канализације, нити асфалтираних улица. Све док је такав однос градске власти према задуживању не можемо да говоримо о развојном буџету – истакао је Оливер Петковић, одборник ЛСВ.

- Не можемо говорити ни о каквом проблему задужености. Имали би смо и обавештење од Министарства финансија, односно Управе за јавни дуг, да смо кредитно задужени. Сам закон и улови нам дозвољавају да имамо и готово три пута више могућности у односу на оно што је сада. Да се кредитно задужимо и у 2017. години. То сигурно нећемо искориститити. Искористићемо само један део који се односи на оно што сматрамо јако важним, а не можемо да покријемо из других врста прихода и наравно оно што је економски оправдано и исплативо – објаснио је Предраг Живковић, заменик градоначелника.

6 седницу локалног парламента обележиле су кадровске тачке. Тако су одборници именовали Александра Радуловића, за директора Водовода, Предраг Стојадинов, биће директор ЈКП „Младости“, за директора АТП-а именован је Небојша Гајић. Директоре су добила и три комунална предузећа из насљених места, Треша Радоњин је директор ЈКП „Долови“, Љиљана Станковић за директорка ЈКП „Глогоњ“ и Дејан Гонди, директор ЈКП Банатско Ново Село”. Након оставки досадашњих директора и вршиоца дужности директора, Скупштина је именовала нове вршиоце дужности, у Зеленилу Данила Бјелицу, у Градској стамбеној агенцији Зденку Јокић, а у Хигијени Богдана Савића. Именована је директора у Дому омладине, као и више вршиоца дужности директора у сеоским комуналним предузећима.

Измена и допуна Одлуке о постављању мањих монтажних објеката, односно киоска, по којој они који редовно плаћају закуп могу да продуже уговор без лицитације, изазвала је реакцију Зорана Ашанина, одборника СПС-а.

- Битан је принцип. Отварамо „Пандорину кутију“, са оваквим начином. Постоје механизми. Постоји Одлука где је све лепо дефинисано. И ова ситуација. Само поступајте по Одлуци. Распишите лицитацију, нека се пријаве сви заинтересовани – рекао је Зоран Ашанин, одборник СПС-а.

- Суштина је та да имамо закупце, који имају киоске а редовне су платише. Они који не плаћају ти киосци ће ићи у редовну процедуру, на лицитацију. Али да створимо могућност свим закупцима који редовно плаћају да могу да користе те киоске – казала је Маја Витман, директорка ЈП „Дирекција“.

Одборница Српске напредне странке Марија Чојбашић, поставила је питање да ли је истина да у појединим школама чланови ученичког парламента, који су чланови школског одбора, имају право гласа када се бира директор као и да ли је истина да постоји одлука надзорног одбора Хигијене, о томе да политичке странке не плаћају изношење смећа, и колики су дугови политичких странака према Дирекцији и другим ЈКП.

Према свим осталим ЈКП је дуг око 15 милиона динара. Конкретно за ЈП “Дирекција” део тих дугова имају политичке странке које нису плаћале закуп локала. Последње питање постављам председнику Скупштине. Пошто постоје толики борци за транспарентност, занима ме да ли међу нама одборницима постоје они који су у сукобу интереса у односу на функцију коју обављају – казала је Марија Чојбашић, одборница СНС.

Одборници Скупштине града усвојили су и План детаљне регулације банатског Брестовца, као и измену и допуну плана генералне регулације за јужну индустријску зону по којем се рафинерији дозвољава изградња новог постројења за дубоку прераду нафте.