Вести

Вода на Еко чесми у Глогоњу исправна

Глогоњци су током летњих месеци имали проблем са исправношћу воде на еко чесми. Анализе које су урађене пре првог септембра показале су да су манган, арсен и нитрити у дозвољеним вредностима. Из Јавно-комуналног предузећа “Глогоњ” казали су да ће се исправност воде контролисати сваких месец дана.

Глогоњци после краћег проблема са исправношћу воде на еко чесми, већ месец дана користе исправну воду. Вредности нитрита, мангана и арсена поново су у граничним вредностима.

- Апелујем на грађане да користе воду што више, зато што је нама неопходна потрошња, четири кубика дневно. Једно месечно се раде анализе и за сада је све у реду – рекла је Љиљана Станковић, директорка ЈКП “Глогоњ”.

Да Глогоњци поново не би имали проблем са исправношћу воде требало би што више да испуштају воду. Упркос апелима ЈКП „Глогоњ-а“ и даље се не испушта довољна количина воде.

- Мислим да би требало што више користити воду, зато што се не користи довољно, па ми морамо вештачки да направимо проток. Ово је неопходно како поново арсен не би био у недозвољеним количинама. Последњи пут арсен је био на горњој граници, па сам послала два дописа извођачу да поново не би дошло до проблема – истакла је директорка ЈКП-а.

Према речима Миреле Петровић, председнице Скупштине Месне заједнице, цео јужни Банат, због састава земљишта, има проблем са хемијски неисправном водом.

- Надам да ћемо превазићи тај проблем када се Глогоњ буде прикључио на градски водовод. Хемијска неисправност, у смислу повећане концентрације мангана, арсена, нитрита и још неких хемијских елемената може негативно да утиче на здравље људи. Ми као одговорна Месна заједница водимо рачуна да изађемо у сусрет нашим мештанима – објаснила је Мирела Петровић, председница Скупштине МЗ Глогоњ.

У скорије време у Глогоњу биће постављен нови хидрант у улици ЈНА, где мештани имају проблем са таложењем гвожђа.