Вести

Вода на проби у Долову

После 7 година пројектовања и извођења радова, кроз доловачку водоводну мрежу од данас тече вода из градског водовода. Процес преласка на снабдевање из градског водовода требало би да траје до краја недеље и подразумева проверу свих система на пумпној станици која је изграђена, али и испирању водоводне мреже у Долову. Док се систем не устали, могуће су промене у притиску или количине воде која долази до Долова, али како кажу у Водоводу та одступања ће бити минимална и питање је да ли ће се осетити.

Припремне активности за прелазак на снабдевање водом из градског водовода подразумевају проверу и калибрисање свихх система који се налазе у новоизграђеној пумпној станици на Доловачком путу. Од уређаја за хлорисање до мерача притисака, али и рада пумпи које воду шаљу према Долову. Што је најважније, треба и да се испере водоводна мрежа у Долову. Ове актвиности би требало да буду завршене до недеље, каже Александар Радуловић директор ЈКП „Водовод и канализација“.

- До ове недеље, Доловци могу да очекују мале промене у понашању водоводног система у смислу протиска и количине воде, али то ће бити не знатно и питање је колико ће то осетити. Збиг промене струјања воде, може се десити да се подигне талог из цеви, али и то је питање колико ће тога бити. Оно што је најбитније то је да ћемо целу мрежу испрати – рекао је Александар Радуловић.

За све време док буду трајало штеловање и уходавање система, у Долову ће бити цистерне из којих ће грађани моћи да се снабдевају водом за пиће, уколико се појави талог, каже Радуловић.

- Долово ће имати две цистерне из којих ће грађани који нису задовољни, квалитетом воде због евентуалног талога, који у принципу чист, али свеједно, моћи ће из цистерни да се снабдевају водом за пиће. Квалитет воде контролисаће Завод за јавно здравље у Панчеву – изјавио је Александар Радуловић.

Цевовод који градску воду доводи до Долова, пролази и кроз Месну заједницу Стари Тамиш, али становцници овог дела Панчева, градску воду још увек немају у својим домовима и могу да је користе само ако дођу до пумпе која се налази у насељу.

- Ове јесни ће бити готов пројекат за изградњу водоводне мреже на Старом Тамишу, и ми очекујемо до краја ове године да се заврши градња. Средства су обезбеђена, Водовод ће гледати да то изгради својим средствима. Просто смо у ситуацији да можемо да помогнемо граду и то је усвојено у финансијском плану. Тако да ће мо се потрудити да грађани на Старом тамишу до краја године добију воду – рекао је Александар Радуловић.

 

Пројекат прикључења Долова на градски водовод започет је још 2009. године. Вредност изведених радова је око 2 милиона еура и део је пројекта који финансира немачка развојна банка КфW, којим је предвиђено да и Јабука и Глогоњ добију воду из градског водовода.