Вести

Возови поново саобраћају на релацији Београд – Панчево, први креће 4. јануара

Уговор о обављању превоза путника железницом на релацији Београд – Панчево потписан је данас у Влади Србије, возови ће саобраћати само радним данима, а први креће 4. јануара. Уговор су у присуству министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горана Весића и ИЗВРШНОГ директора у предузећу Инфраструктура железнице Србије Милана Нововића потписали вршилац дужности директора „Србија воза“ Иван Булајић и градоначелник Панчева Александар Стевановић.

„Мислим да смо данас урадили важан посао како за грађане Панчева, тако и за грађане Београда“, рекао је Весић након потписивања уговора и додао да су Београд и Панчево административно подељени, али да то одавно нису подељени градови, јер је Панчево суштински део Београда. Навео је да је захваљујући председнику Србије Александру Вучићу и његовој „великој енергији“ да се доведе што више страних инвеститора, Панчево добило неколико великих страних инвестиција и да све више грађана Београда ради у Панчеву, а да са друге стране један број студената и људи који студирају или раде у Београду, због пораста цена некретнина, сада живе у Панчеву. Стога је, каже, било неопходно направити и железничку везу између Београда и Панчева, али да ће трајно решење бити када буде урађена београдска градска железница којом треба да буде обухваћено и Панчево.

Тада ће Панчево бити у једном систему и људи који ту живе имаће исту врсту везе са центром Београда, као што је имају и они који живе у другим деловима града, навео је Весић и додао да је, док се то не догоди, уведено шест полазака дневно, три ујутру и три поподне, у шпицевима из Београда до Панчева и обрнуто, из Панчева до Београда. Весић је рекао да су возови различити и да имају између 450 и 600 места што је, истакао је, више него довољно. Градоначелник Панчева Александар Стевановић рекао је да је ово потписивање уговора историјски тренутак јер, додао је, становници Панчева чекају више од 12 година да се поново успостави директна железничка линија између Панчева и Београда. „Данас, захваљујухци великом тиму људи, пре свега министру Весићу, али и људима из Србија воза и Инфраструктуре железнице Србије имамо поново успостављену директну железничку линију и желим да се захвалим свима њима“, рекао је Стевановић.

Директор „Србија воза“ Иван Булајић каже да је, осим за грађане Панчева и Београда, ово велики дан и за „Србија воз“ које се, истакао је, овим уговором још једном позиционира као компанија која је тржишно оријентисана и спремна да се појави тамо где су потребе грађана и путника. „Верујем да ће ово бити једна од најбоље попуњених линија у нашем реду вожње“, навео је Булајић.