Вести

ВУЧИЋ: 19. JУЛА ОТВАРАМО ПОГЛАВЉА 23 И 24

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је у Паризу да је Србија добила зелено светло за поглавља 23 и 24, која ће бити отворена 19. јула.

"Мислим да имамо добру вест за Србију, да отварање поглавља иде 19. јула, канцеларка Ангела Меркел нам је то честитала, и када то канцеларка каже, онда ја апсолутно верујем у то. Видим да су и Хрвати после тога то потврдили", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је Ангела Меркел позвала све да подрже Србију и да је замолила да једни друге подржавамо на европском путу.

"Наше је да радимо, да се боримо, и да гледамо како да наша економија напредује, и да имамо што је могуће већи раст и што је могуће нижи дефицит, и да се боримо за добро грађана Србије", навео је премијер. Поручио је да је Србија данас на Самиту у Паризу била добро представљена и прилично запажена. "Верујемо у европску будућност Србије и у неупоредиво бољи животни стандард грађана Србије, јер то је оно за шта се на крају боримо уз мир и стабилност у региону", рекао је Вучић. Вучић је новинарима рекао да Србија сада са већим оптимизмом гледа у будућност, да је остало још много тога да се уради, али да верује да ће Србија имати подршку ЕУ и да ће и сама тај посао урадити.

Навео је да је на Самиту у Паризу, поред отварања регионалне Канцеларије за младе било речи о конкретним пројектима од изузетног значаја. "Не само због Топличког региона и његовог развоја већ због конекција које правимо и са Албанијом и за наше становништво на КиМ, али и уопште за сарадњу и Приштине и Београда. Рекао је да ће Србија дати све од себе да се сачува мир и стабилност у региону. "Ми се не плашимо свог рада.

Економски напредак је нешто што нас не брине. То имамо и биће све боље. Оно што нас је бринуло, јесу мир и стабилност у региону и ми ћемо дати све од себе да се то очува и да наставимо са просперитетом и бржим путем ка ЕУ", рекао је Вучић. Србија неће мењати свој закон због захтева Хрватске Упитан да ли је договор са Хрватском постигнут зато што су сви њихови захтеви испуњени, Вучић је рекао да Србија није мењала свој став и да је наша позиција иста сада као што је била и пре. "Мене нису ништа ни питали, само су ми рекли да смо завршили", рекао је Вучић и додао да Србија неће да мења свој закон због захтева Хрватске, те да је наша позиција иста као и пре. Вучић је захвалио Ангели Меркел зато што су неки од регионалних проблема решени захваљујући њеној канцеларији. "Без тога, плашим се да би последице биле другачије, или нешто неповољније и лошије од онога какве су биле", рекао је Вучић.

Председник Владе Србије је рекао да Србија и Хрватска имају различите погледе на прошлост, али да због тога не би требало да имају и другачије погледе на будућност, јер таква политика не би била добра ни за једну државу. "Суштина је у томе што имамо различите погледе на прошлост, али немојте да имамо због тога и различите погледе на будућност, да ме убедите да се сада не налазимо у Паризу, него у Берлину или Риму", рекао је Вучић, одговарајући на питања хрватске новинарке. Вучић је рекао да Хрватска на одређене ствари гледа на један начин, а Србија на други. "Пустите нас да имамо различите погледе и различита уверења", рекао је Вучић.

Додао је да је боље да се само констатује да две земље имају различите погледе на ствари, а да се не отварају питања из прошлости, од Варивода до Вуковара. "Треба да видимо можемо ли да разговарамо, да имамо бољу економску сарадњу.

Ако се стално будемо враћали у године уназад, плашим се да неће бити добро ни за кога од нас", рекао је Вучић. Не постоје проблеми између Србије и БиХ Вучић је пренео новинарима да је на Самиту Западни Балкан – ЕУ говорио о проблемима у региону, али да не сматра да неспоразуме у вези с обележавањем годишњице у Сребреници треба тумачити као проблем између Србије и БиХ. "Не бих рекао да постоје проблеми на релацији Србија – БиХ. Био сам нападнут у Сребреници прошле године, трудили смо се да побољшамо односе на све могуће начине, ниједан захтев нисмо упутили да се нађу нападачи", рекао је Вучић. Онда је, додао је, "дошла та информација да нам је забрањено да идемо, рекли смо – нећемо ићи". "А онда је неко рекао – па нису ваљда мислили да ће нас купити тиме што су дали пет милиона – иако то нико није рекао, а онда су рекли – па дале су неке новине...

 Више ништа на то не можете да изговорите. Можете да ћутите и пустите да прође време", навео је Вучић додајући да је у Паризу говорио и о обележавању годишњице "Олује". На питање хрватског новинара зашто мисли да је дошло до "Олује", приметио је да Хрвати тај дан славе, "а нама је то најтужнији дан", па поручио да никако нећемо имати исте погледе на прошлост. "Имао сам с председницом Хрватске добре разговоре, важно је и да их наставим, обавезе из Споразума ћемо у потпуности испуњавати, 'Олују' славите, а ми жалимо, али кад се то заврши крајем августа, позваћемо вас да видите како хрватска мањина живи и ради у Србији", навео је премијер и приметио да имамо исте тензије и проблеме. "Ствари нису ружичасте, али морамо кроз то да прођемо на искрен начин. ЕУ је место где је најбоља будућност за наше народе, пред нама је много рада и труда, а то је важно и за Србију и све друге државе Западног Балкана", поручио је Вучић.