Вести

ВУЧИЋ: Два драгуља немачке привреде, ЗТФ и Бросе, доносе Панчеву, Јужном Банату и Србији значајне бенефите

Председник Србије Александар Вучић, говорећи на РТС о привредном опоравку Србије и бројним, капиталним, иностраним инвестицијама, апострофирао је Панчево, као пример градова који су под бившим режимом нестајали, а сада се значајно издижу изнад других.

У Панчеву нисмо имали нити једну фабрику. Све нам је нестајало. Од Азотаре, Петрохемије до свега другог. Ви данас у Панчеву имате ЗТФ и Бросе. Два драгуља немачке индустрије, рекао је Председник Србије.
Да подсетимо, Председник Србије Александар Вучић изјавио је пре годину дана да изградња фабрике Бросе у Панчеву значи 450 милиона евра извоза више за Србију.

Бросе је најбоља ствар која се десила Србији у последњих 50 година. То је фабрика која ће да мења све, не само у Панчеву и Банату, него у Београду, рекао је Вучић на полагању камена темељца за ту фабрику и додао да ће обични радници, на почетку, имати 750 евра плату, а инжењери 1.500 евра, те да ће до 2026. године плата у овој фабрици бити између 1.900 и 2.100 евра. Додао је и да ће у Бросеу радити 41 одсто вискообразованих.
Председник је тада додао и да ће изградња фабрике значити више новца у Панчеву, што ће довести до отварања више угоститељских објеката, веће цене квадрата…

Имаћете све у Панчеву. Све ће да расте у економском смислу. Значиће и за Ковачицу, Опово, Ковин, Алибунар…а Панчево ће моћи да има инфраструктурне радове о којима нису могли ни да сањају, рекао је Вучић.
Немачка компанија Бросе је пре годину дана у Панчеву започела изградњу фабрике и развојног центра, у које ће бити уложено 120 милиона евра, а у пуном капацитету запослиће око 1.100 радника. Око 50 одсто свих новонаправљених аутомобила у свету има делове које је направила фабрика Бросе.

Пре годину и по, у индустријској зони Панчева, отворена је фабрика немачке компаније ЗТФ, за производњу делова и компоненти за ауто-индустрију, бродове и железницу. Свечаном отварању у оквиру дивизије Е-мобилити (Е-Мобилитy) присуствовао је и председник Србије Александар Вучић.

Данас је велики дан за Србију, Јужни Банат и Панчево. Много труда је уложено и захвалан сам људима који су на томе радили. За овакве дане живимо. Овакви дани показују резултате рада. Много људи морало је да ради и много ствари да буде урађено да би један ЗТФ могао да запошљава људе овде. Пре мање од годину дана ништа овде није било, а данас је величанствена фабрика са најмодернијом технологијом. Данас можемо да се поносимо овом великом фабриком. Све што је најсавременије налази се овде у ЗТФ. Бићемо прва од земаља у региону која ће имати производњу душе мотора, рекао је Александар Вучић на отварању ЗТФ у Панчеву.


У фабрици ЗТФ производиће се и ауто-делови за Мерцедес, Ауди, Волво и друге познате брендове. Компанија је у фабрику и њено проширење у Панчеву уложила 160 милиона евра. ЗТФ, такође, прави научно-истраживачки центар у згради од 5.000 квадратних метара, што говори да су немачки инвеститори дошли у Панчево да развијају своје пројекте у будућности. У пуном капацитету имаће 700 запослених.

 

Извор: Е-Панчево