Вести

Вучић обишао радове на Коридору 11

Мандатар за састав владе Александар Вучић обишао је данас заједно са представницима медија радове на изградњи аутопута на Коридору 11, на деоници Љиг-Прељина.
Вучић се новим аутопутем провозао аутобусом заједно са министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у техничкој влади Зораном Михајловић, као и амбасадором Кине Ли Манчангом, представницима амбасаде Азербејдзана, Коридора Србије, Путева Србије и извођача радова.
Вучић је обишао и усек Голубац, где је разговарао са радницима и пожелео им срећан рад, као и тунел Велики Кик чија је дужина 200 метара.
Деоница Љиг - Прељина је дуга 40,3 километара, а званични рок за завршетак радова је 25. август.
Уз деоницу Љиг-Прељина биће и 29 километара паралелног пута од чега је заврсено 21 километара.
На тој деоници су у току завршни радови дуж целе трасе и тренутно је асфалтирано 37,5 километара аутопута у пуном профилу, односно шест трака, а у току је изградња и последњег моста.
Такође, сви тунели су пробијени.
Осим тунелских радова у току су завршни радови на регулацији река, санацији клизишта, уређењу зелених површина поред будућег аутопута, као и радови на хоризонталној саобраћајној сигнализацији.
На самој траси налази се велики број објеката - пет тунела Голубац, Велики Кик, Савинац, Шарани и Брђани и 66 мостовских конструкција.
Уговорена вредност радова је 9,5 милиона евра, а радове изводи АГТ-ћерка фирма Азвирта.
Како би се Ибарска магистрала повезала са новоизграђеном деоницом аутопута Београд-Јужни Јадран, од Љига до Прељине, пројектована је кружна петља Дићи, а радови на изградњи су у току.
Надвожњаци на деоници Љиг-Прељина су укупне површине око 60.000 метара квадратних, а ту се налази и 40 регулација водотокова са делимичним измештањем корита река у дужини око 21,5 километара.
Главни извођац радова на тој деоници је фирма Азвирт из Азербејџан, а радови чија је укупна вредност 308 милиона евра финансирају се азербејџанским кредитом од 300 милиона, док је преостали новац обезбедила Србија.
Поред Азвирта на тој деоници је ангажовано више од 100 српских фирми у улози подизвођача добављача и коопераната.
На траси ће бити изграђене и две петље Таково и Прељина, као и три одморишта.
Пројектну документацију израдили су Саобраћајни институт ЦИП за деоницу Таково-Прељина и Институт за путеве за деоницу од Љига до Бољковца и од Бољковца до Такова.
Мандатар за састав Владе Србије Александар Вучић оценио је данас да прекид седнице Скупштине није ништа скандалозно и да не види проблем у томе што ће се она, уместо у петак, завршити у понедељак.
Вучић је, у обраћању новинарима после обиласка деонице Коридора 11 од Љига до Горњег Милановца, рекао да ће одлагање избора председника Скупштине за дан или два одгодити његове консултације са странкама око формирања Владе.
Он је истакао да прекид седнице није ништа страшно, јер ће бити све у реду, а да "расправе и приличе парламенту, нормално је да се људи разликују и да има страсти".